Rode kool met kapucijners

Rode kool, dat was vroeger – en misschien nog steeds – een ramp in gezinnen met kleine kinderen. Ongetwijfeld is daar culinaire mishandeling debet aan. Velen hebben aan die jeugdherinneringen een trauma overgehouden. Voor mijzelf geldt dat niet. Ik hou van rode kool die lang gestoofd is, net zolang als vlees voor hachee, met kruiden, een scheut rode wijn, wat fijngesneden appel en soms gedroogde pruimen of abrikozen. Maar rode kool kan ook heel anders worden klaargemaakt en misschien overtuigt dat meer voor een herwaardering. Voor een snel, vegetarisch, voedzaam gerecht:

Pel en snipper het sjalotje. Snijd de tofu in dobbelstenen. Doe die in een kom en schep er de ketjap en de kerrie door. (Roerbaktofu is al gekruid, daar hoeft niets meer bij.) Verhit twee eetlepels olie in een wok of ruime koekenpan. Fruit hierin de snippers sjalot een minuut. Roer de rode kool erdoor. Alles op laag vuur tien minuten zachtjes bakken. Spoel de kapucijners met koud water af en laat ze in een vergiet uitlekken. Verhit vijf eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de tofu lichtbruin en knapperig op halfhoog vuur. Currypasta is in twee smaaksterktes – mild en pittig – in toko's en supermarkten te koop. Roer die pasta en de kapucijners door de kool en voeg een kop water toe. Zet het vuur even hoog. Temper dan het vuur: laat het gerecht vijf minuten pruttelen. Schep de blokjes tofu met een schuimspaan uit de koekenpan en roer ze door de kapucijners met rode kool. Proef of er zout bij moet. Garneren met plakjes augurk.

Voor een niet-vegetarische variant: laat de tofu weg en bak 100 gram spekjes en roer daar de snippers sjalot en repen rode kool door. Of gebruik in plaats van spek shoarmavlees. U kunt er ook blokjes ham of plakjes rook- of droge gekruide worst bij doen.