Nominaties Britse Oscars bekend

De nominaties voor de British Academy Film Awards (BAFTA's) zijn gisteren bekendgemaakt. Moulin Rouge en The Lord of the Rings, die beide gelden als grote kanshebbers bij de Oscar-uitreiking in maart, kregen elk 13 nominaties. Gosford Park en de Franse hit Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain kregen er negen, Harry Potter and the Philosopher's Stone acht. A Beautiful Mind van Ron Howard, vorige week de grote winnaar bij de Golden Globe Awards, werd vijf keer genomineerd. De film is in Engeland nog niet in de bioscopen uitgebracht en werd door de BAFTA-jury gezien in speciale voorvertoningen. Howard was ook een van de genomineerde regisseurs, naast onder meer Jean-Pierre Jeunet (Amélie) en Robert Altman (Gosford Park). Eddie Murphy kreeg een nominatie voor beste mannelijke bijrol voor zijn stembijdrage aan de animatiefilm Shrek, ook genomineerd voor beste film. Als beste Britse film werden onder andere Bridget Jones's Diary en Harry Potter genomineerd hoewel het in deze categorie vaak films betreft die wel in Engeland gedraaid werden, maar waarvoor het geld uit de Verenigde Staten kwamen. De BAFTA's worden gesponsord door telefoonbedrijf Orange. De uitreiking vindt plaats op 24 februari in Londen.