Nieuwbouwwijken kampen met leegstand

Projectontwikkelaars, bouwers en gemeenten ondervinden in toenemende mate problemen bij het verkopen van woningbouwprojecten met duurderde huizen. De oorzaak is de toename van het aanbod aan dure woningen. Die projecten zijn enkele jaren geleden begonnen en komen op een moment op de markt dat de vraag achterblijft.

Zo staat op een deel van Vinex-locatie Ypenburg bij Den Haag meer dan de helft van de 296 woningen in het duurdere bouwsegment leeg. Het gemeentelijk projectbureau van Ypenburg ziet de oorzaak in de veranderende woningmarkt. ,,We hebben hier krankzinnige tijden gehad in het verleden. Maar nu het aanbod forser is en de vraag minder, blijven veel woningen onverkocht'', zegt A. Noya van het projectbureau van Ypenburg. Volgende maand herhaalt bouwcombinatie d'Artagnan de reclamecampagne voor de woningen.

Volgens de vereniging van projectontwikkelaars Neprom stabiliseert de markt voor duurdere woningen na jaren van flinke prijsstijgingen. ,,Woningen zijn wel erg veel duurder geworden, maar nauwelijks beter. En dan houdt het op een bepaald moment op voor woningzoekenden. Vinex-locaties moeten daarom opnieuw geprogrammeerd worden'', zegt Neprom-voorzitter C. de Reus.

In de nieuwe wijk Vathorst in Amersfoort staan woningen gemiddeld twee keer zo lang te koop als een jaar geleden, denkt projectontwikkelaar Bouwfonds. Van de 160 woningen die Bouwfonds in Vathorst wilde neerzetten, is nog maar de helft verkocht. Een deel van de oorzaak is een bezwaarprocedure die omwonenden zijn begonnen.

,,Door die vertragende procedure krijgen toekomstige bewoners kans op de geplande aankoop terug te komen'', zegt directeur W. van Veelen van de publiek-private samenwerking die Vathorst tot een succes moet maken.

woningmarkt: pagina 14