Miljoenenschikking van Delta Lloyd met justitie

Delta Lloyd Bank heeft onlangs een schikking van 1,1 miljoen euro (2,5 miljoen gulden) gesloten met justitie. Hiermee voorkomt de bank een strafproces. Het openbaar ministerie (OM) stelt dat vorig jaar al tot een schikking is besloten, maar dat de onderhandelingen erover tot ,,recent'' hebben geduurd. Het OM zal ,,te zijner tijd'' de schikking officieel bekendmaken.

Delta Lloyd constateerde volgens een woordvoerder zelf in 1999 `onregelmatigheden' in de administratieve verwerking van een aantal bedrijfsleningen. Dat heeft de bank volgens een woordvoerder terstond gemeld bij De Nederlandsche Bank die toezicht houdt op het bankwezen. Na intern onderzoek werd eveneens aangifte gedaan bij het openbaar ministerie.

De zaak staat volgens de bank los van de bekendmaking van miljoenenschikkingen door minister Korthals van Justitie. De bewindsman heeft na de omstreden schikking van 1 miljoen gulden bij de bouwfraude met de Schipholtunnel aangekondigd nog enkele grote schikkingen bekend te maken. Het openbaar ministerie weigerde vanochtend op dit punt ieder commentaar.

De schikking van het Amsterdamse parket met Delta Lloyd is een van de grootste ooit vertoond in het Nederlandse bedrijfsleven. De diverse schikkingen die uit de clickfonds-affaire voortvloeiden, kwamen niet boven de 2 miljoen gulden uit. Toen kochten onder meer Bank Bangert Pontier (1 miljoen gulden) en SNS Bank (1,7 miljoen gulden) strafvervolging af.

In de administratie van Delta Lloyd was het verband tussen een aantal aan elkaar gekoppelde leningen niet meer te herleiden. Daarmee werden de regels overtreden en zijn er feiten gepleegd die volgens een woordvoerder van Delta Lloyd ,,mogelijk strafbaar'' zijn.

Toen Delta Lloyd de fouten constateerde, heeft de bank dit type leningen meteen gestaakt. ,,Het paste niet bij de transparantie en integriteit die wij voorstaan'', aldus de zegsman. De leningen werden in 1995 en 1996 geïntroduceerd.

Met de schikking beoogde de bank een langdurige rechtszaak te voorkomen, waarbij de financiële instelling steeds weer met de affaire zou worden geassocieerd. Op voorwaarde van anonimiteit is geschikt met justitie. ,,De prijs is hoog maar wij hebben anonimiteit geëist''. Volgens Delta Lloyd zijn er geen cliënten benadeeld door de gebrekkige administratie. De fiscus is evenmin gedupeerd. Een aantal betrokkenen is berispt. Sommigen zijn nog steeds werkzaam bij de bank.