`Mijn man wist van niets'

,,Nooit, nooit, niet ook maar een seconde zou hij toegestaan hebben met iets door te gaan dat verboden is.''

Linda Lay, echtgenote van Kenneth Lay, de ex-topman van Enron die verantwoordelijk wordt gehouden voor het naar de kelder helpen van het energieconcern, opende gisteren op de Amerikaanse televisie de verdediging van haar man. Onder het motto: de beste verdediging is de aanval — al klonk haar verweer huilerig en vooral verdedigend.

Volgens haar gebeurden er bij het energieconcern dingen waarvan haar man niets afwist. Als men bij Enron hem had verteld dat er met het bedrijf iets mis was, had hij dat weten te stoppen en de zaken geregeld, vertelde ze tegenover NBC-televisie. Daarmee herhaalde ze wat vrienden, familieleden en advocaten in de afgelopen weken ter verdediging van Lay steeds hebben gezegd: de man die het bedrijf tot de grootste energiehandel ter wereld maakte was zelf niet betrokken bij de dagelijkse leiding, dat wil zeggen niet bij de details, want die liet hij over aan zijn directe ondergeschikten. Zoals zijn opvolger, die vorig jaar al na korte tijd weer het veld ruimde, waarna Lay de dagelijkse leiding weer overnam.

Beiden hadden zelf flink geld verloren aan Enron, zei ze. Behalve het huis waar ze nu in woonden hadden ze alles in de verkoop gedaan. Ze hield staande dat haar man twee of drie dagen voor het echec nog niet besefte dat het miljardenconcern zo snel als een kaartenhuis zou instorten.