Microsoft komt scholen tegemoet met nieuw contract

Scholen krijgen meer tijd om te beslissen over de verlenging van hun contract met softwarefabrikant Microsoft. Als ze een driejarige overeenkomst sluiten, krijgen ze bovendien een jaar lang 25 procent korting. Verder komt er limiet aan de vergoeding die scholen met veel computers betalen.

Studenten kunnen Microsoftprogramma's van hun opleiding nog een jaar gratis op hun eigen pc gebruiken.

Dat is het resultaat van nieuwe onderhandelingen tussen Microsoft en drie organisaties die namens het onderwijs over de contracten onderhandelen. Het softwarehuis stond onder druk van het onderwijs, dat zich overvallen voelde door een fikse prijsstijging voor het gebruik van Microsoftprogrammatuur. Scholen moeten tot 20 euro per computer betalen, tweeënhalf keer zoveel als in het huidige contract.

Naar Europese maatstaven betalen Nederlandse scholen weinig voor software van Microsoft. Toch waren veel scholen ontsteld door de prijsstijging, temeer doordat het bedrijf hen daarover laat informeerde. Door de nieuwe afspraken hebben ze tot 31 maart (dat was eerst 1 februari) de tijd om te beslissen of ze hun software aanhouden of bijvoorbeeld overschakelen op het gratis besturingssysteem Linux.

Volgens Th. van Nood van SLBdiensten, een van de drie onderhandelaars, was het eerste contract ook al goed, maar komt het onderwijs er nu nog beter af. Ook het ministerie van Onderwijs heeft volgens hem gesprekken gevoerd met Microsoft over de onvrede op de scholen.

De scholen krijgen nu de mogelijkheid om te kiezen tussen een eenjarig of een driejarig contract. Alleen in dat laatste geval krijgen zij een jaar korting.