Meeste leden Al-Qaeda uit Saoedi-Arabië

Ongeveer honderd van de 158 in Afghanistan opgepakte mannen die de Verenigde Staten op de Cubaanse basis Guantánamo Bay vasthouden, zijn afkomstig uit Saoedi-Arabië.

Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, prins Nayef, verklaard. Hij vroeg de Verenigde Staten de Saoedische onderdanen naar huis te sturen. De Amerikaanse president, George W. Bush, lijkt daar voorlopig weinig voor te voelen. Hij zei dat van geval tot geval wordt bekeken of Saoedische gevangenen, die voor het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden zouden hebben gevochten, naar huis kunnen of niet.

Volgens een Amerikaanse functionaris is nu echter vooral belangrijk de gedetineerden te verhoren om nieuwe terreuraanslagen te voorkomen.

In Afghanistan houdt het Amerikaanse leger nog twee Britten vast, zo meldde de BBC vanochtend. De mannen worden ervan verdacht te hebben gevochten voor Al-Qaeda. Het tweetal zit vast in de zuidelijke stad Kandahar. Amerikanen ondervragen hen. In totaal zitten nu vijf Britten gevangen die verdacht worden voor Al-Qaeda te hebben gevochten.

De Verenigde Staten zullen Afghanistan helpen bij de training van militairen en politiemensen. Washington zal bovendien proberen het investeringsklimaat in het verwoeste land te verbeteren. De Amerikaanse regering zal hiervoor 50 miljoen dollar extra reserveren, zo zei president Bush gisteren in Washington na een ontmoeting met de voorzitter van de Afghaanse interim-regering, Hamid Karzai. De Amerikanen willen volgens Bush ,,een langdurig partnerschap'' met Afghanistan aangaan.

De VS zegden Afghanistan eerder al 297 miljoen dollar toe. Daarvan is 122 miljoen bedoeld voor voedselhulp. Een bedrag van 223 miljoen dollar aan eerder bevroren Afghaanse tegoeden in de VS is gisteren weer beschikbaar gemaakt.

Veel Afghanen waren uiterst teleurgesteld in Amerika toen het Afghanistan links liet liggen na het einde van de bezetting van Afghanistan door de sovjettroepen in 1989. Washington heeft al verscheidene malen gezegd dat dat niet opnieuw zal gebeuren.

Interim-premier Karzai verklaarde dat de VS bij hun strijd tegen het terrorisme in Afghanistan ,,tot het uiterste gaan''. ,,We moeten ze uit de grotten en andere schuilplaatsen halen. Dat hebben we beloofd'', aldus Karzai. Hij leek daarbij te verwijzen naar strijders van Al-Qaeda en de Talibaan die zich nog in Afghanistan ophouden.

In een vraaggesprek met het persbureau AP zei Karzai gisteravond dat Afghanistan een grotere internationale vredesmacht nodig heeft om te voorkomen dat er opnieuw vijandelijkheden uitbreken in het land.

Totdat er een Afghaans leger op de been is moeten de Afghanen de verzekering krijgen dat ,,er niet opnieuw chaos uitbreekt'', aldus Karzai. Hij noemde zijn taak om voor veiligheid in het land te zorgen ,,zeer, zeer moeilijk''. Karzai is de eerste Afghaanse leider die de VS bezoekt sinds koning Zahir Shah in 1963 president Kennedy ontmoette.