Leon de Winter over het Huwelijk

In Duitsland wordt het publiek langzaam opgewarmd voor het huwelijk. Alle Duitse tv-zenders zullen zaterdagochtend in zes uur durende marathonuitzendingen de gebeurtenissen in Amsterdam live verslaan, afgewisseld met studiogesprekken. In de Duitse krant Berliner Morgenpost gaf de auteur Leon de Winter afgelopen weekeinde al zijn visie op het sprookjeshuwelijk in een raillerende bijdrage onder de kop: `Het meisje en de monarchie'. Strekking: het voormalige feestbeest Máxima Zorreguieta zou de koninklijke familie wel eens om haar vinger kunnen winden.

De Winter is geen vriend van de Oranjes. De kroonprins, stelt hij, werd door de meeste Nederlanders gedoogd. ,,Niemand zag zijn toekomstige koningschap met vertrouwen tegemoet. Hij straalde door onnozelheid, domheid en kleurloosheid, en dan worden hier nog zijn sterkste eigenschappen genoemd.''

Beatrix heeft verzuimd haar zoon aan de harde werkelijkheid bloot te stellen, schrijft De Winter, en hem in plaats daarvan een baantje bij het Internationaal Olympisch Comité verschaft, een organisatie waarvan de leden gespecialiseerd zijn in reisjes, Rolex-horloges, smeergeld en de mooiste call-girls. Ogenschijnlijk, stelt De Winter, had Beatrix daarbij haar vader als voorbeeld in gedachten: ,,de beroemde Duitse prins Bernhard, een van de grootste rokkenjagers die Noord-Europa ooit gezien heeft''. Er zouden buiten Nederland ,,talloze'' mensen zijn die hem `papa' noemen. Prins Claus, ,,een lieve man" zou liever een homohuwelijk hebben gezien, Prinses Juliana is seniel en waar Beatrix verschijnt ,,verandert alles in ijs''.

Voor het tweede Duitse net ZDF zullen de tv-persoonlijkheid Rudi Carell en monarchiekenner Reinildis van Ditzhuijsen de gebeurtenissen van commentaar voorzien in de uitzending Droomhuwelijk in het Koninklijk Huis, het eerste net ARD opereert onder de titel De schoonheid en de prins - Droomhuwelijk in Nederland.