Laster in Japan zaak van krant én persbureau

Kranten dragen medeverantwoordelijkheid voor de inhoud van berichten die ze overnemen van persbureaus. Deze uitspraak heeft het Japanse Hooggerechtshof vandaag gedaan in een rechtszaak om schadevergoeding wegens laster. De zaak werd door de verdachte in een spraakmakende moordzaak aangespannen tegen een aantal Japanse kranten.

De zaak rond Kazuyoshi Miura, die door justitie wordt verdacht van de moord op zijn vrouw, heeft grote media-aandacht getrokken. De toedracht van de moord is nog steeds niet duidelijk. Miura is in eerste instantie veroordeeld, daarna vrijgespoken en vervolgens opnieuw in hoger beroep aangeklaagd.

Tegen het Japanse persbureau Kyodo en een aantal Japanse kranten had Miura een rechtszaak aangespannen wegens smaad in de berichtgeving over hem. De kranten – meest kleinere, regionale dagbladen – hadden aangevoerd dat zij niet verantwoordelijk waren voor de inhoud van de berichtgeving omdat zij deze uitsluitend van het persbureau hadden overgenomen. De kranten stellen dat als zij veroordeeld worden, dit een negatie van het huidige nieuwsstelsel zou betekenen en inbreuk is op het recht op kennis van de burgers. Kranten zouden dan de onmogelijke opdracht krijgen alsnog hetzelfde werk te doen waarvoor zij de persbureaus betalen. Het Hooggerechtshof oordeelde echter dat ,,zorgvuldigheid ontbrak'' in de ,,overhitte berichtgeving'' rond de zaak. De kranten hadden moeten opletten.

Voor zover bekend heeft een dergelijke zaak in Nederland nooit plaatsgehad.