Kamerleden: spoeddebat fraude hbo

De fracties van PvdA en D66 hebben een spoeddebat aangevraagd met minister Hermans (Onderwijs) over zijn onderzoek naar fraude in het hoger beroepsonderwijs (hbo).

Aanleiding zijn nieuwe aanwijzingen dat hogescholen voor miljoenen euro's hebben gefraudeerd met inschrijvingen van buitenlandse studenten. D66 en PvdA vermoeden dat Hermans de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over een onderzoek dat hij in november liet instellen naar mogelijke fraude. Hermans liet daarover eind december in een tussenrapportage weten dat er ,,aanleiding tot zorg'' is dat sommige hogescholen ,,creatief'' met de regels omgaan. ,,Wat er nu op tafel ligt riekt echter naar regelrechte fraude'', zegt Kamerlid U. Lambrechts (D66).

Bovendien klopt Hermans' bewering dat hij pas eind vorig jaar van de feiten op de hoogte werd gebracht niet, aldus Lambrechts. ,,Hij had al eerder signalen gekregen dat er sprake was van misbruik met studentenaantallen.''

Gisteren kwam het tv-programma NOVA met documenten waaruit blijkt dat zeker 150 studenten van de Dutch Delta Business School in Deventer, de particuliere tak van Saxion Hogescholen, óók ingeschreven staan bij de hogeschool Saxion-IJsselland in Deventer. De hogeschool ontving hierdoor een bedrag van 675.000 euro, aldus NOVA.

Naar aanleidingen van eerdere beschuldigingen van twee oud-medewerkers van Saxion Hogescholen begon Hermans in november vorig jaar een onderzoek naar mogelijke fraude in het hbo. De medewerkers zeiden dat op Saxion Hogescholen buitenlandse studenten werden ingeschreven die daar geen opleiding volgden. De hogescholen zouden hierdoor een bedrag tussen de 10.000 en 40.000 gulden per student opstrijken.

Ook op andere hogescholen zou sprake zijn van een dergelijke ,,carrousel'' van studenten, aldus een van de klokkenluiders, oud-faculteitsdirecteur economie van de Hogeschool IJsselland P. de Jong. In totaal zou het gaan om een bedrag van tussen de dertig en de vijftig miljoen euro. De hogescholen ontkenden de beschuldigingen.

PvdA en D66 vinden verder dat Hermans eerder met zijn onderzoek had moeten beginnen. Lambrechts: ,,In juni vorig jaar kreeg het ministerie van Onderwijs al de eerste signalen binnen dat er gesjoemeld werd. Daarom is het onbegrijpelijk dat hij een halfjaar heeft gewacht met actie.''