Jan Siemerink buiten de Davis-Cupselectie

Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra doet tijdens het komende duel in de eerste ronde met Frankrijk geen beroep op tennisser Jan Siemerink. De coach gaf de voorkeur aan gravelspecialist Edwin Kempes. Verder zijn Paul Haarhuis, Sjeng Schalken en Raemon Sluiter geselecteerd voor de ontmoeting die op 8, 9 en 10 februari wordt gespeeld op gravel in het omnisportcentrum Les Arenes in Metz.

,,Ik heb voor Kempes gekozen, omdat hij goed op gravel kan spelen'', zei Bogtstra. ,,De laatste tijd heeft hij veel partijen in de benen en ik ben ervan overtuigd dat hij eventueel een goede enkelpartij kan afleveren.'' Paul Haarhuis speelde ook een belangrijke rol in die afweging. De dubbelspecialist meende dat hij met Kempes goed zou kunnen samenspelen.

Siemerink, die vorige week in de eerste ronde van het Challengertoernooi in Heilbronn verloor, presteert de afgelopen tijd matig. ,,Hij heeft weinig gespeeld'', stelt Bogtstra. ,,Jan weet dat hij meer wedstrijden nodig heeft.''

Het lijkt erop dat Schalken en Sluiter de enkelpartijen voor hun rekening zullen nemen en Haarhuis/Schalken gaan dubbelen. Toch sluit Bogtstra een optreden van Kempes allerminst uit. ,,Tegen Frankrijk zijn wij de grote underdog. Dan moet je iets proberen. Je zag dat het debuut van Sluiter een succes werd.''

Sluiter versloeg tijdens zijn eerste Davis-Cupoptreden de Spanjaard Juan Carlos Ferrero en legde daarmee de basis voor de overwinning.

Frankrijk won vorig jaar de Davis Cup door vier uitwedstrijden te winnen, waaronder de halve finale tegen Nederland en de finale tegen Australië.