Invitatie Zimbabwe vermurwt EU niet

Zimbabwe heeft gisteren internationale waarnemers uitgenodigd voor de presidentsverkiezingen van begin maart, maar daarbij Britse en Nederlandse waarnemers uitgesloten. Voor de Europese Unie is dat onaanvaardbaar.

In een communiqué meldde president Robert Mugabe van Zimbabwe gisteren dat waarnemers van een aantal internationale organisaties, waaronder het Gemenebest en de Europese Unie, welkom zijn, Britten uitgezonderd. Ook buitenlandse journalisten mogen de campagne en de verkiezingen verslaan, maar ze moeten zich wel houden aan ,,de wetten en regels van het land''. Het Zimbabweaanse parlement moet op zeer korte termijn stemmen over een nieuwe perswet, die de persvrijheid in Zimbabwe aanzienlijk beperkt. Volgens de ontwerptekst van de perswet mogen buitenlandse journalisten in Zimbabwe niet werken.

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe:

De Europese Unie wil Zimbabwe nog geen sancties opleggen, hoewel president Mugabe nog niet aan de Europese eisen in verband met de presidentsverkiezingen in maart heeft willen voldoen. De EU wil dat er een einde komt aan het geweld in Zimbabwe, dat de persvrijheid wordt hersteld en dat Europese waarnemers bij de verkiezingscampagne worden toegelaten. Dat Britse en Nederlandse waarnemers worden uitgesloten van lidmaatschap van delegaties van waarnemers – dit omdat volgens Mugabe Britse en Nederlandse media ,,propaganda bedrijven'' – is voor de EU onaanvaardbaar. Maar tegelijkertijd wilden verschillende landen nog niet van het instellen van sancties weten.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespraken gisteren wel sancties die tegen Mugabe en leden van de regering van Zimbabwe persoonlijk mogelijk zijn, zonder dat de economie van het land als geheel wordt getroffen. Deze sancties, zoals het bevriezen van financiële tegoeden en de weigering van visa, worden achter de hand gehouden voor het geval Zimbabwe blijft weigeren aan de Europese eisen te voldoen. Groot-Brittannië en Nederland hadden gisteren al sancties willen aankondigen. Maar Frankrijk wilde zich nog beperken tot de dreiging van ,,het laden van de wapens'' tegenover Zimbabwe.