Halvering van winst American Express

American Express, zowel de grootste uitgever van creditcards als het grootste reisbureau ter wereld, heeft over het vierde kwartaal van 2001 zijn winst zien afnemen tot 297 miljoen dollar, een daling van 56 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Voornaamste oorzaak is de terugloop in consumentenuitgaven en zakenreizen na de terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington. Tekenend was dat de gemiddelde uitgave per houder van een American Express creditcard in die periode is gedaald van 2.113 naar 1.897 dollar.

Het tegenvallende resultaat, waarvoor door het bedrijf vooraf een winstwaarschuwing was afgegeven, valt extra hoog uit omdat er een eenmalige kostenpost van 179 miljoen dollar is inbegrepen voor een reorganisatie, waarbij 6.800 mensen op straat kwamen te staan.

Behalve als uitgever van creditcards en reisbureau, is American Express, gevestigd in New York, ook een financiële dienstverlener die in hoge mate afhankelijk is van het investeringsklimaat. ,,Onze resultaten over 2001 weerspiegelden de algehele zwakte van de economie door het jaar heen en de scherpe teruggang in de consumentenuitgaven, de zakenreizen en het beleggen'', aldus topman Kenneth Chenault, een van de weinige Afro-Amerikaanse bestuursvoorzitters van een grote onderneming in de Verenigde Staten.

De kwartaalomzet van AmEx, zoals het bedrijf wel wordt afgekort, daalde met 3 procent tot 5,87 miljard dollar (6,82 miljard euro). Voor 2002 verwacht American Express weinig verbetering. ,,We houden vast aan onze voorzichtige kijk en verwachten dat de economie zwak zal blijven, aldus financieel bestuurder Gary Crittenden van het concern. American Express liet zich verder niet specifiek uit over de verwachtingen met betrekking tot dit jaar.

Hoewel de resultaten van American Express waren voorspeld door analisten, reageerden beleggers teleurgesteld. Vooral de zuinige vooruitzichten temperden het optimisme. Het fonds sloot op 36,29, ofwel 1,9 procent lager.