Fraude met onderdelen kan hele luchtvaartsector raken

De ontdekking in Italië van een omvangrijke fraude met vliegtuigonderdelen kan nieuw licht werpen op recente ongelukken.

Luchtvaartautoriteiten in Italië en de Verenigde Staten hebben het onderzoek heropend naar enkele recente vliegtuigongelukken. Aanleiding is de ontdekking, afgelopen weekeinde, van een omvangrijke zwendel in Italië met reserve-onderdelen voor vliegtuigen.

De Federal Aviation Administration, de Amerikaanse luchtvaartdienst, heeft zusterinstanties in 167 landen gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van het schandaal voor de vliegveiligheid. Volgens de Italiaanse inspectiedienst voor de burgerluchtvaart kan het fraude-onderzoek gevolgen hebben voor de hele branche. ,,Het zal de hele luchtvaartsector doen schudden'', aldus woordvoerder Adalberto Pellegrino.

Tot de vliegtuigongelukken die opnieuw worden onderzocht behoren de ramp met een toestel van American Airlines op 12 november 2001 in New York waarbij 265 mensen om het leven kwamen, en de crash van een toestel van de Italiaanse maatschappij Minerva op 25 februari 1999 in Genua waarbij vier mensen de dood vonden. Aan beide maatschappijen zouden reserve-onderdelen met vervalste documenten zijn geleverd. Bij het ongeluk in Genua schoot het toestel na landing van de baan en de Middellandse Zee in. Volgens de piloot weigerden de remmen.

De zwendel met de vliegtuigonderdelen kwam eind vorige week aan het licht toen de Italiaanse politie op de luchthaven Fiumicino bij Rome een inval deed bij de firma Panaviation, die handelt in reserve-onderdelen. Het bedrijf had de verdenking op zich geladen toen de luchthavenpolitie ontdekte dat zes voor de sloop bestemde Airbus A300-toestellen in een hangar op het vliegveld werden ontmanteld door onbevoegde monteurs. Op de zes toestellen is door justitie beslag gelegd.

Volgens de Romeinse politie hebben medewerkers van Panaviation documenten vervalst waardoor gebruikte onderdelen het predikaat `nieuw' kregen en onbruikbare onderdelen van het label `reserve-onderdeel' werden voorzien. Verschillende onderdelen zouden ook van diefstal afkomstig zijn. Daags voor de inval in Rome had de politie in de haven van Napels twee containers in beslag genomen met onderdelen van de zes Airbussen die zouden worden verscheept naar de VS.

De politie heeft volgens het Romeinse dagblad Il Messaggero zes verdachten gearresteerd: Panaviation-directeur Enzo Fregonese, zijn dochter Patrizia, twee medewerkers en twee employés van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Meridiana. Ze zouden verantwoordelijk worden gehouden voor de zwendel, respectievelijk het in gevaar brengen van de veiligheid.

Het onderzoek van de politie strekt zich ook uit tot twee handelsfirma's waarmee Panaviation zaken deed, New Tech Italia en New Tech Aerospace. De drie bedrijven zouden onderdelen met vervalste papieren hebben verkocht aan een groot aantal Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.