Dodental Lagos boven zeshonderd

Het dodental van de explosie van een munitie-opslagplaats in de Nigeriaanse stad Lagos, zondag, is opgelopen tot boven de zeshonderd, zo hebben de Nigeriaanse autoriteiten bekendgemaakt. De explosie is daarmee de meest verwoestende in de wereld in de afgelopen vijf jaar.

De meeste slachtoffers kwamen om bij vluchtpogingen. Rond 600 lichamen zijn door hulpwerkers uit het water van het Oke Afa-kanaal gevist. Enkele tientallen doden werden op andere plekken in de stad gevonden. Tijdens de ramp sprongen honderden vluchtende mensen in paniek in het kanaal. In het donker en in de drukte zagen ze het water niet, of ze onderschatten de diepte. Velen verdronken.

De militaire basis, waar de opslagplaats stond, vormde een woonwijk op zich, waar soldaten met hun families in barakken woonden. Op de basis werd ook een straatmarkt gehouden waar de brand vermoedelijk ontstond. De ware toedracht van de explosies moet in een onderzoek in opdracht van president Olusegun Obasanjo worden gevonden. Een commandant van de militaire basis Ikeja gaf gisteren te kennen dat de opslagplaats al jaren aan vervanging toe was. Het aantal doden zou nog veel groter zijn geweest als de ramp op een doordeweekse dag had plaatsgevonden: dan bevinden zich op scholen rond de basis drieduizend kinderen die er zondag niet waren.