Bladeren

Wirtschafts-woche

Wie slapende rijk wil worden moet zijn werk door een IBM-computer laten doen. Uit een proef van IBM blijkt, aldus Wirtschaftswoche, dat computers niet alleen beter kunnen schaken dan Kasparov, maar ook beter zijn in de handel. De supercomputer verdiende zeven procent meer dan de beste verkoper. Dat komt, denken de onderzoekers, doordat de computer rekent zonder emoties. Want het is al langer bekend, dat emoties succes op de beurs in de weg staan. En nog wat: alle prognosemodellen kunnen in de papierversnipperaar. Want de computer gebruikte alleen maar de vier basis rekenvaardigheden. De onderzoekers zijn enthousiast, want de supercomputer op de beurs wordt een miljardenbusiness, denken ze. En nu maar hopen dat het enthousiasme het succes niet in de weg staat.

Finanzen

Als je belegt in Koreaanse bedrijven moet je stalen zenuwen hebben of genoeg geld voor een dieet van kalmeringstabletten. In 1999, schrijft Finanzen, behaalde het Duitse fonds Invesco GT Korea een winst van 110 procent, in 2000 leed het een verlies van 58 procent en het afgelopen jaar boekte het weer een winst van 66,6 procent. Daarmee is Invesco volgens het blad de koploper van de branche. De beleggers geloven er in. Nu de hoop op een opleving van de Amerikaanse economie sterker wordt, stijgen de koersen van de Koreaanse bedrijven die afhankelijk zijn van export. Daar komt volgens het blad bij dat ook de binnenlandse consumptie in Zuid-Korea de economie omhoog stuwt. De winst van Invesco is vooral te danken aan de stijging van de verkoop van auto's en huizen. Dat spekt de beurs van de Kookmin-bank, een van de topstukken van Invesco.

Börse on Line

Deflatie in Euroland? Flauwekul, meent Franz-Christoph Zeitler, de president van de Landeszentralbank Bayern. In Börse on Line maakt hij korte metten met de speculatie van zakenbank Merrill Lynch dat de Europese Unie eerder kans maakt op deflatie dan inflatie: `Als je alleen al ziet hoeveel geld er in omloop is en hoeveel krediet er gegeven wordt, weet je dat er geen deflatie-risico is. We streven prijsstabiliteit na en daarmee disinflatie.' Desgevraagd zegt Zeitler al blij te zijn als de prijsstijgingen lager dan twee procent blijven. Dat de euro maar niet sterker wil worden dan de dollar ondanks de verlaging van de rente in de VS komt volgens de Duitse bankier doordat de groei in Duitsland achterblijft bij die van de overige EU-landen. Hij ziet de huidige recessie als een cyclisch gebeuren, voorafgaand aan een opleving. Wanneer dat gebeurt, is onzeker, belangrijker is volgens hem dat de opleving sterk genoeg is om de groei en de werkgelegenheid duurzaam te versterken.

The Economist

AOL Time Warner is er volgens The Economist niet in geslaagd de beloofde integratie van oude en nieuwe media tot stand te brengen. Ook in financieel opzicht gaat het minder goed dan werd verwacht bij de aankondiging van de fusieplannen in 2000. Sinds die tijd heeft de onderneming de helft van zijn marktwaarde verloren, weliswaar minder dan nieuweling Yahoo! maar toch meer dan bijvoorbeeld mediagigant Disney.

Met de publieksfilms Lord of the Rings en Harry Potter is de synergie tussen oude en nieuwe media overigens wel geslaagd, oordeelt het blad, omdat het internet met succes gebruikt is om publiek te trekken, al voordat de films waren uitgebracht. Maar veel meer dan een betere marketing van de eigen producten heeft de fusie niet opgebracht, vindt het blad. Zelfs het besluit om Microsoft voor de rechter te dagen wegens de schade aan Netscape, een dochter van AOL Time Warner, is een zwaktebod. Want concurreren doe je op de markt, niet voor het gerecht.

BusinessWeek

Het Enron-schandaal is veel erger dan het Long Term Capital Management-fiasco. LTCM ontweek de radarstralen, maar Enron trachtte de radarstations onschadelijk te maken. In BusinessWeek gebruikt Robert Kutner deze krachtige beeldspraak om duidelijk te maken dat het faillissement van Enron ook het bankroet van het `marktfundamentalisme' inluidt. Immers, Enron afficheerde zichzelf als het schoolvoorbeeld van de vrije markt. Maar in de praktijk van alledag was de onderneming tot over haar oren weggezakt in een moeras van vriendjespolitiek, rookgordijnen en oprekken van regels. `Mocht u denken dat kapitalisme kan bestaan zonder een krachtig en verstandig optredende overheid, kijk dan maar eens rond in Moskou en Buenos Aires', adviseert Kutner zijn lezers. Hij veegt verder de vloer aan met de aanhangers van Milton Friedman die nu al `drie decennia studenten wijs maken dat iets als een algemeen belang niet bestaat. Na Enron moeten ze maar een ander nuttig vak leren.' Want het staat vast dat een vrije markt slechts bestaat bij de gratie van regels.