Best wijst burgemeester zelf aan

Twee zittende burgemeesters zijn de kandidaten voor het eerste burgemeestersreferendum. Op 6 maart mogen de inwoners van het Brabantse Best, gelijktijdig met de verkiezing van de nieuwe gemeenteraad, hun voorkeur uitspreken voor een van de twee.

Een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad heeft twee kandidaten geselecteerd. Het zijn A. Demmers-van der Geest (D66) en K. Loohuis (PvdA), respectievelijk eerste burger van het Brabantse Reusel-De Mierden en het Noord-Hollandse Wognum.

Het eerste Nederlandse burgemeestersreferendum is overigens niet bindend. Uiteindelijk beslist minister De Vries (Binnenlandse Zaken) wie de nieuwe burgemeester van Best wordt.

In Best, bij Eindhoven, hebben zich negen kandidaten gemeld voor de vacature. Dat is weinig voor een gemeente met bijna 27.000 inwoners. Volgens loco-burgemeester P. Gondrie heeft het referendum veel potentiële kandidaten afgeschrikt.

Tegenstanders van de volksraadpleging hebben in het verleden regelmatig gewaarschuwd dat met name zittende burgemeesters en wethouders terughoudend zullen zijn bij sollicitaties, omdat zij niet het risico willen lopen in het openbaar te worden afgewezen.

Ook de gemeente Vlaardingen houdt op 6 maart een burgemeestersreferendum. De namen van de twee kandidaten in die gemeente worden vanavond bekendgemaakt.

Op de vacature in Vlaardingen reageerden vijftien sollicitanten,

allen mannen. Eén kandidaat

heeft zich inmiddels teruggetrokken.