Advocaten: Groepsdetentie geen oplossing

Het massaal arresteren van drugssmokkelaars op Schiphol zal volgens betrokken advocaten op korte termijn opnieuw leiden tot een nieuwe golf heenzendingen als gevolg van cellengebrek. Opsluiting in groepsdetentie, zoals nu gebeurt een noodziekenhuis in Utrecht en het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen, biedt op termijn te weinig soelaas voor de cellenproblematiek.

Sinds begin deze maand worden er zo'n 170 drugssmokkelaars op Schiphol opgepakt. Volgens de Haarlemse advocaat M. de Klerk kunnen de arrestanten slechts beperkte tijd opgesloten worden in speciale gevangenissen. Bij verdere verlenging van het voorarrest moeten ze in het reguliere gevangeniswezen worden overgeplaatst. ,,Ik denk dat de minister op korte termijn weer terug moet naar de Tweede Kamer. Want die toestroom betekent onvermijdelijk dat het systeem weer vast loopt.''

De Haarlemse officier van justitie, mr. Hartjes, bevestigt dat de nu opgepakte Schiphol-arrestanten alleen voor de duur van het medisch onderzoek in speciale groepsdetentie worden geplaatst. ,,Daarna is het de bedoeling dat opsluiting plaats vindt in reguliere huizen van bewaring.''

Een speciale noodwet maakt het mogelijk om Schiphol-arrestanten langer op te sluiten in speciale complexen buiten het reguliere gevangeniswezen om. Maar die noodwet treedt pas in maart in werking. Korthals waarschuwde de Tweede Kamer er vorige week al voor dat de periode tot die tijd ,,onwaarschijnlijk moeilijk'' zou worden. Advocaten kunnen overigens nauwelijks inschatten onder welke omstandigheden de nu opgepakte drugskoeriers worden vastgehouden, aldus De Klerk. Advocaten spreken in afgezonderde kamers met hun cliënten, ze hebben geen toegang tot de zalen. Ook op Curaçao speelt het cellentekort justitie parten bij het vasthouden van bolletjesslikkers. De afgelopen dagen zijn 41 van de 45 vorige week donderdag aangehouden drugssmokkelaars weer vrijgelaten vanwege de slechte omstandigheden tijdens het voorarrest. Ze zaten op een met zeil omspannen binnenplaats van het politiebureau.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft gisteren 27 illegale en deels criminele Surinamers met een charter teruggevlogen. Bij aankomst beklaagde de groep zich over de behandeling tijdens de vlucht.