Advocaten: Brink alsnog vervolgen

De advocaten G. Spong en O. Hammerstein willen dat het openbaar ministerie Nina Brink alsnog strafrechtelijk vervolgt voor haar rol bij de mislukte beursintroductie van internetbedrijf World Online (WOL).

Het duo dient eind deze week of begin volgende week een beklagschrift in bij het gerechtshof in Amsterdam. Het gerechtshof gaat vervolgens bekijken of fraude-officier H. de Graaff zijn werk goed heeft gedaan. Het kan enkele maanden duren voordat het gerechtshof bepaalt of de beslissing wordt teruggedraaid. In de zomer van vorig jaar besloot de officier niet over te gaan tot vervolging van Brink.

Spong wil niet zeggen op welke gronden hij de beslissing van De Graaff aanvecht. ,,Wij gaan niet via de media inhoudelijk op de zaak in.'' Spong verklaart enige maanden te hebben nagedacht en te hebben gestudeerd om tot het besluit te komen. ,,Dat is de reden dat we er nu pas mee komen.'' Spong en Hammerstein vertegenwoordigen via een stichting – genaamd Lipstick Effect – enkele honderden particuliere beleggers.

Een woordvoerster van Nina Brink zegt dat de oprichter van World Online de ,,klacht in vertrouwen afwacht''. ,,Na het grondige onderzoek van de STE, Euronext en Justitie is er volgens haar geen reden meer tot een klacht.'' Verder wijst de woordvoerster erop dat uit statistieken blijkt dat slechts 3 procent van de gevallen een klacht tegen niet vervolging gegrond wordt verklaard. ,,De kans van slagen van deze klacht is daarmee zeer klein, zo verwachten wij.''

Justitie vond geen bewijs dat voormalig World Online-voorzitter Brink betrokken was bij de misleiding van beleggers via het prospectus waarin alle details over de beursgang stonden. Gebruik van voorwetenschap, valsheid in geschrifte en oplichting werden volgens het OM niet bewezen.

World Online werd in maart 2000 tegen een koers van 43 euro naar de beurs gebracht, maar direct daarna begon een gestage daling. Binnen een jaar werd World Online van de beurs gehaald door het Italiaanse bedrijf Tiscali dat uiteindelijk WOL overnam en ongeveer 15 euro per aandeel betaalde.

De advocaten zeggen dat beleggers niet goed zijn voorgelicht. In het prospectus werd niet helder omschreven dat WOL-oprichtster Nina Brink enkele maanden voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht. Sleutelwoord daarbij was `transfer'. Onduidelijk was of dat nu wel of geen verkoop betekende. Brink verkocht de aandelen voor de beursgang aan Amerikanen tegen 6 dollar per stuk.