Zes strijders Al-Qaeda dood bij aanval op hospitaal Kandahar

Amerikaanse militairen hebben vandaag na urenlange gevechten een einde gemaakt aan de belegering van een ziekenhuis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar, waar zich al weken lang zes strijders van het terreurnetwerk Al-Qaeda hadden verschanst.

Bij de belegering van het ziekenhuis zijn alle zes de strijders om het leven gekomen, zo zei een Afghaanse politiefunctionaris vanmiddag.

De vermoedelijk Arabische strijders van Al-Qaeda, die allen verwondingen hadden, hielden zich al bijna twee maanden op in een vleugel van het ziekenhuis. Zij weigerden zich over te geven aan de Afghaanse strijdmacht die de stad in december innam nadat de Talibaan op de vlucht waren geslagen.

Volgens ooggetuigen gooiden Amerikaanse mariniers na het beleg, dat bijna negen uur duurde, zeker zestien granaten in de vleugel waar de strijders zich ophielden. Zij hadden al verschillende keren laten weten zich niet over te zullen geven en liever te vechten tot hun dood.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan hadden de Afghaanse autoriteiten gevraagd om een interventie in de belegering van het Mir Wais ziekenhuis. Gisteravond laat verliep een laatste ultimatum aan de strijders om zich over te geven.

Het gebouw was enkele weken geleden al volledig geëvacueerd. Twee weken geleden sloten Afghaanse functionarissen van de toevoer van water naar het ziekenhuis af. Ook kregen de Al-Qaeda-strijders geen voedsel meer.

Aanvankelijk bestond de groep uit negentien patiënten. De andere strijders die in het ziekenhuis werden verpleegd waren al bij vluchtpogingen opgepakt. De negentien waren gewond in het ziekenhuis opgenomen na Amerikaanse bombardementen op Kandahar, het belangrijkste bolwerk van de Talibaanbeweging. Hun wapens waren niet afgenomen.

De Talibaan vluchtten op 7 december uit Kandahar, na Kabul de grootste stad van Afghanistan.

In Washington riep de interim-leider van de Afghaanse regering, Hamid Karzai, zijn landgenoten in de Verenigde Staten op terug te keren naar Afghanistan om te helpen bij de wederopbouw van het land.

Karzai, de eerste Afghaanse leider die Amerika bezoekt in 39 jaar, spreekt met president Bush om ervoor te pleiten dat de Verenigde Staten Afghanistan blijft steunen tijdens de wederopbouw van het land en het opbouwen van een democratisch bestuur.