Wennemars rijdt officieus record op 1.500 meter

Erben Wennemars is zaterdag bij testwedstrijden op de olympische schaatsbaan in Salt Lake City onder het wereldrecord op de 1.500 meter gedoken.

De sprinter uit de ploeg van Spaar Select kwam op uit op 1.44,25. De organisatie corrigeerde dat later naar elektronische tijd en kwam op 1.44,45 uit. Het wereldrecord van de Zuid-Koreaan Lee staat op 1.45,20. Wennemars verloor onlangs in Heerenveen de extra wedstrijd om het vierde olympische ticket op de 1.500 meter van Jochem Uytdehaage. ,,Dit geeft alleen maar aan hoe ongelofelijk dom ze in Nederland zijn'', sneerde Wennemars richting schaatsbond. ,,Die skate-off hadden ze hier moeten houden.'' In de ogen van Wennemars zijn de allrounders kansloos voor olympisch goud op de 1.500 meter. ,,Een sprinter gaat hier goud winnen. Dit ijs is zo verschrikkelijk snel.''

Renate Groenewold en Jochem Uytdehaage imponeerden bij testwedstrijden in Calgary op de lange afstanden. Groenewold schaatste gisteren een Nederlands record op de 3.000 meter (4.02,37), Uytdehaage gleed een dag eerder ,,op het gemak'' naar de beste seizoentijd op de vijf kilometer: 6.25,93. Die snelste tijd stond op naam van ploeggenoot Carl Verheijen, met 6.28,20.