Weer aanslag in Jeruzalems Jaffo-straat

Voor de eerste maal heeft een Palestijnse vrouw, een diep religieuze studente van de Al-Najah universiteit in Nablus, een zelfmoordaanslag gepleegd in Israël. Zij liet zich met een grote lading explosieven op haar lichaam in de lucht vliegen in de Jaffo-straat in het hartje van Jeruzalem. In de afgelopen acht maanden hebben de Palestijnen acht aanslagen gepleegd in deze hoofdstraat van West-Jeruzalem. Bij de aanslag van gisteren werd een 81-jarige man gedood. De Palestijnse studente kwam ook om. Ongeveer 150 mensen raakten gewond.

De commandant van de Jeruzalemse politie, Micki Levi, die zich naar de plaats van de aanslag in de Jaffo-straat spoedde, werd bij het zien van de gewonden en de enorme ravage door een zware hartaanval getroffen. Doktoren slaagden erin zijn leven te redden. Woordvoerders van Sharon kondigden gisteren een scherp Israëlisch antwoord op de aanslag aan. Zij stelden, zoals gebruikelijk, de Palestijnse leider Yasser Arafat voor de aanslag verantwoordelijk.

Diens Palestijnse zelfbestuur heeft gisteren de aanslag in Jeruzalem veroordeeld. Palestijnse woordvoerders schrijven het gemak waarmee Palestijnse organisaties zelfmoordenaars kunnen rekruteren voor aanslagen in Israël toe aan de misère en woede in de Palestijnse gemeenschap, die door het Israëlische leger wordt afgeknepen. Sinds het begin van de intifadah, zestien maanden geleden, hebben meer dan dertig Palestijnen zelfmoordaanslagen gepleegd.

Vanmorgen vroeg ontsnapte Tel Aviv aan een volgende aanslag. Een Palestijn die in een auto een wijk in Tel Aviv binnendrong werd door de politie doodgeschoten. De man brak eerder door een militaire blokkade bij de Westelijke Jordaanoever, verwondde daar een soldaat en maakte zich meester van een andere auto waarmee hij Tel Aviv bereikte. Voordat hij werd gedood, reed hij een politieagent aan.

Sinds Israël ruim twee weken geleden, na een periode van rust, de Palestijn Raed Karmi in Tulkarem liquideerde, volgen Palestijnse aanslagen en Israëlische tegenslagen, onder andere met F-16 gevechtsvliegtuigen, elkaar in hoog tempo op. Karmi stond op Israëls zwarte lijst van terroristen die door het Israëlische kabinet in feite ter dood zijn veroordeeld zonder proces. Israëlische veiligheidsfunctionarissen hebben na zijn liquidatie voor een ongekend harde Palestijnse terreurgolf gewaarschuwd. [Vervolg ISRAËL: pagina 4]

ISRAËL

Israëliërs doodsbang na aanslagen

[Vervolg van pagina 1] Die waarschuwing is al uitgekomen. De mensen in Israël zijn doodsbang. Ze durven zich nog nauwelijks in de centra van de grote steden te vertonen. Maar tegen premier Sharon wordt wegens het falen van zijn veiligheidspolitiek niet gedemonstreerd zoals indertijd premier Yitzhak Rabin het doelwit was van felle demonstraties tegen zijn vredespolitiek na aanslagen. Sharon wordt daarentegen gezien als een leider die Arafat langzaam maar zeker de das om doet en ook het akkoord van Oslo, dat Rabin met Arafat Washington tekende, feitelijk dood heeft verklaard. Sharon heeft nog een andere sterke kaart waarmee hij ieder protest de mond kan snoeren. De Amerikaanse president George Bush staat (voorlopig) achter hem. Ook Washington heeft zijn geduld met Arafat verloren, mede onder invloed van `11 september' en de daaropvolgende Amerikaanse oorlog tegen terreur. Als uitdrukking van zijn ongenoegen heeft Washington besloten dat zijn gezant naar het Midden-Oosten, Anthony Zinni, voorlopig niet komt.

Niettemin is er protest in Israël vanuit het sterk verzwakte linkse vredeskamp. Vijftig reserve-officieren hebben in een opvallende advertentie in de Israëlische pers verklaard niet meer in de bezette gebieden te willen dienen. De sfeer in Israël is er echter nog niet naar dat uit deze verklaring een breder protest tegen de buitengewoon populaire Sharon zal opstaan.