Volksunie tussen politieblokken

In Rotterdam verliepen een demonstratie van extreem-rechts en een tegendemonstratie van extreem-links zaterdag zonder incidenten.

De keurige demonstratie van een honderdtal jongemannen, enkele vrouwen en een kind had plaats op een verlaten industrieterreintje. Voorop een spandoek dat vroeg om vrijheid van meningsuiting, ook voor volksnationalisten, dan een paar rood-wit-blauwe vlaggen, dan de demonstranten, de meesten in het zwart. Het tempo was stevig, bijna een marstempo. Niemand verliet de rij.

Dat laatste kon ook moeilijk. De demonstranten waren voor, achter en opzij ingesloten door tientallen politieagenten. En rond dat politiecordon liepen voor, achter en opzij vele tientallen cameramensen, fotografen en schrijvende journalisten. Publiek was er niet. Dat werd op de invalswegen naar Hordijk-Oost, Rotterdam-IJsselmonde, tegengehouden door weer andere politieagenten.

Dit was afgelopen zaterdagmiddag de demonstratie van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie onder leiding van Constant Kusters waar de stad zo tegenop had gezien dat er bijna achthonderd politieagenten waren ingezet; evenveel als bij de voetbalkampioenschappen van twee jaar geleden. Een deel van die agenten bevond zich een paar kilometer noordelijker, bij het centraal station, waar een tegendemonstratie van extreem-links plaatshad. De ongeveer honderdvijftig demonstranten daar hadden zich gehouden aan de afspraak met het gemeentebestuur dat zij zich niet zouden mengen onder hun opponenten.

De Nederlandse Volksunie neemt over twee maanden deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Voorman Kusters (,,Als de mensen van de pers zo vriendelijk willen zijn even opzij te gaan, dan kunnen wij ons opstellen'') zei Rotterdam voor de demonstratie te hebben uitgekozen ,,omdat hier acht jaar geleden 20 procent van de stemmen naar extreem-rechts ging''. Zonder zich expliciet racistisch uit te laten, ,,dat is al snel strafbaar'', wees hij erop dat de straatroof in de stad voor niet meer dan één procent in handen van autochtone jongeren is. ,,Over de andere 99 procent zeg ik niks. Dat mag Pim Fortuyn doen.''

De gemeente Rotterdam had eerder vorige week bij de rechter geprobeerd de demonstratie te laten verbieden. De gemeente vond het aantal politiemensen dat zij dacht in te moeten zetten `disproportioneel'. Maar de rechter oordeelde dat het recht op demonstratie zwaarder woog. Kusters was het daarmee eens. ,,Wij beginnen onze opmars met het thema vrijheid van meningsuiting.'' Hij kondigde meer demonstraties aan.

In de stad was van de twee demonstraties niet veel meer te merken dan dat er veel politie op de been was: politieagenten in gele hesjes, bereden politie, mobiele eenheid, helikopters die de hele middag boven de stad cirkelden. Een agent op het industrieterrein: ,,Die rechter zit nou natuurlijk in zijn vakantiehuisje, terwijl wij onze vrije zaterdag kwijt zijn voor honderd van die kale koppen. Nou, stoer hoor.''

Uit een eerste peiling in opdracht van de gemeente met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat extreem-rechts in de stad nog niet veel aanhang heeft. ,,De Nederlandse Volksunie lijkt thans geen raadszetel te verwerven.''

De uitslagen van de peiling kwamen gisteren naar buiten. De PvdA staat op verlies, zo bleek. Het CDA is stabiel. VVD, D66, GroenLinks en SP staan op lichte winst. Het Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn zou met zes tot tien zetels in de gemeenteraad komen als er nu verkiezingen werden gehouden.