Vitesse verslaat NEC in Gelderse streekderby

In een emotionele wedstrijd heeft Vitesse gisteren een gelukkige 2-1 zege behaald op NEC. De ploeg uit Nijmegen maakte aanspraak op de eerste zege in Arnhem sinds 1985. Middenmoter NEC was gelijkwaardig aan subtopper Vitesse. Na de openingstreffer van Demouge had zijn Tsjechische ploeggenoot Simr bijna voor een tweede treffer gezorgd. Hij schoot de bal tegen de lat.

De Gelderse derby was, ondanks een overvloed aan spelers van buiten de provincie, weer een beladen wedstrijd. Van der Schaaf beging de gemeenste overtreding die slechts met een gele kaart werd bestraft. Hij werd vlak na rust matchwinnaar door een strafschop te benutten. De Belg Peeters had voor de gelijkmaker gezorgd.

Bij de Brabantse derby tussen RKC en Willem II waren de gemoederen ook verhit. RKC werd een zuiver doelpunt onthouden. Aanvoerder Van Wanrooy van de ploeg uit Waalwijk sloeg uit frustratie assistent-trainer Van Tiggelen op zijn gezicht. De overtreding werd slechts met een gele kaart bestraft. De Marokkaan Sektioui maakte halverwege de eerste helft het enige doelpunt namens Willem II.

Hekkensluiter Fortuna Sittard leed een zware 5-0 nederlaag in het degradatieduel tegen De Graafschap. In Doetinchem waren de oudgedienden Van Vossen (twee keer) en Van den Brom trefzeker. Meerdink en Van Leerdam scoorden ook voor De Graafschap.

Roda JC won in Kerkrade met 2-1 van FC Twente. Beide ploegen zijn op papier subtoppers maar bungelen onderaan de ranglijst. Na een vroeg eigen doelpunt van Vrede scoorden zijn ploeggenoten Vicelich en Sonko aan de andere kant.