Videobanden om terroristen te werven

Diverse videobanden met beelden van terrorisme worden door leiders van Osama bin Ladens terreurnetwerk en een verwante organisatie verspreid om nieuwe rekruten te werven en hun aanhang tot volgende acties aan te moedigen. De Britse zondagkrant The Observer heeft de hand gelegd op videobanden met bloedige beelden uit Algerije. De Amerikaanse televisieketen MSNBC op zijn beurt citeerde gisteren uit in Afghanistan gevonden documenten dat leiders van Al-Qaeda hun aanhang beelden van de verwoestingen van 11 september toonden om hen aan te zetten tot verdere actie. De documenten waren vorige week gevonden in een trainingskamp van Al-Qaeda in Zuid-Afghanistan. Het kamp, Meivand, dat 700 strijders zou hebben gehuisvest, werd op 1 januari door Amerikaanse vliegtuigen gebombardeerd.

Een van de videobanden waarover The Observer bericht zou het werk zijn van Algerijnse moslim-extremisten die banden met Bin Laden onderhouden. Op een band die de titel `Algerije' draagt, zijn beelden te zien van een serie aanvallen door de Salafistische Groep voor Prediking en Strijd van ongeveer anderhalf jaar geleden. Onder andere is de dood te volgen van twintig dienstplichtigen in een hinderlaag. Hun vrachtwagens worden met bommen onklaar gemaakt, en vervolgens is te zien hoe de extremisten overlevenden doodschieten of de keel afsnijden. Na afloop feliciteren de extremisten elkaar en drukken zij in gebed hun dank uit.

In een begeleidend commentaar wordt opgeroepen tot ,,heilige oorlog tot de dag des oordeels''. De kijkers worden aangemoedigd ,,te doden in naam van God tot uzelf wordt gedood. Dan wint u voorgoed een plaats in het paradijs [..] de oorlog tegen de joden en de christenen wordt gewonnen.''

Volgens The Observer worden deze en andere videobanden verspreid door sympathisanten van het moslim-extremisme in Londen, onder andere in de Finbury-moskee, een bekend centrum van extremisten. Journalisten van de zondagskrant hadden een selectie aangeschaft voor 10 pond (16,26 euro).