Vertrouwen in Duitsland stijgt

Duitse ondernemers zien de toekomst met iets meer vertrouwen tegemoet dan eind vorig jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde IFO-index voor de maand januari.

De index meet het sentiment onder Westduitse ondernemers en geldt als belangrijke indicator voor de Duitse conjunctuur.

In januari kwam de index uit op 86,3 punten, terwijl in november nog 84,9 punten werden genoteerd. ,,We bevinden ons in een nieuwe fase van herstel'', aldus een econoom van het IFO-onderzoeksinstituut in München, ,,maar het is altijd nog onduidelijk hoe groot het aanstaande herstel zal zijn.'' In februari 2001 stond de index op 94,8 punten.

Ook de Duitse minister van Financiën Hans Eichel blijft optimistisch. In zijn jaarlijkse rapportage over de economie, die woensdag in het kabinet wordt besproken, maar dit weekeinde al uitlekte, gaat Eichel ervan uit dat het keerpunt aanstaande is en dat de economie in de loop van dit jaar weer meer vaart zal krijgen. Minister Eichel rekent voor 2002 met een economische groei in Duitsland van 0,75 procent.

Een poging van bondskanselier Schröder om werknemers en werkgevers voorafgaand aan het CAO-seizoen tot een gematigde loonontwikkeling te verplichten, liep eind vorige week op niets uit. In het kader van het zogenoemde Bündniss für Arbeit, Schröders variant van tripartiet overleg naar Nederlands voorbeeld, konden partijen het niet eens worden over een gezamenlijke verklaring over de lonen.

De IG-Metall eist in de komende onderhandelingen een loonstijging van 6,5 procent en is bereid haar eis met stakingen kracht bij te zetten.

Dit weekeinde boekte Schröder een klein succes door het Canadese concern Bombardier te overreden een fabriek voor treinwagons in Ammendorf in de deelstaat Saksen-Anhalt niet te sluiten. Hoeveel van de 900 arbeidsplaatsen zijn gered is nog onduidelijk. Ook is niet bekend wat Bombardier van de Duitse overheid ontvangt in ruil voor het voortbestaan van de fabriek.

In Saksen-Anhalt moet SPD-minister-president Reinhard Höppner in april tijdens verkiezingen zijn positie verdedigen. In peilingen staat de SPD op groot verlies.