Topman weg bij Vopak na winstalarm

Bestuursvoorzitter T. Spoor van havenbedrijf Vopak legt met onmiddellijke ingang zijn functie neer. Het bedrijf gaf vanochtend de derde winstwaarschuwing voor 2001 en onderzoekt een nieuwe strategie.

Vopak, in 1999 ontstaan uit een fusie van Pakhoed (chemische distributie) en Van Ommeren (tankopslag) neemt een voorziening van 150 miljoen euro en stelt dat de winst over 2001 `substantieel' onder die van 2000 zal liggen. In dat jaar boekte het concern een winst van 160 miljoen euro.

Spoor zal worden opgevolgd door G. Pruitt die afgelopen november in de raad van bestuur is gekomen. Spoor trad in november 1999 aan bij de officiële start van Vopak. Sindsdien zijn verschillende bestuurders voortijdig vertrokken. De koers van Vopak daalde vanochtend met 6 procent naar 18,40 euro.

De voorziening van 150 miljoen euro wordt voor diverse doeleinden gebruikt. Het Rotterdamse concern schrijft 75 miljoen af op de ontwikkeling van een nieuw IT-systeem waarmee eind 1999 een start is gemaakt. Een eenmalige reorganisatielast – omvang onbekend – is voor de integratie van Ellis en Everard, een Britse distributeur van chemicaliën die ruim een jaar geleden werd overgenomen. Een laatste deel van de voorziening is nodig voor de afwaardering van het aandelenbelang in de Scandinavische partner Bröstrom.

Het is de derde keer dat Vopak zijn winstdoelstelling over 2001 aanpast. Tot augustus vorig jaar rekende het bedrijf erop dat de winst vóór afschrijving van goodwill en exclusief bijzondere baten en lasten met 19 tot 21 procent zou stijgen.

Bij de totstandkoming van de fusie in 1999 zijn de synergievoordelen geschat op 50 miljoen euro per jaar, binnen drie jaar te bereiken. Bij de krachtenbundeling werd een eenmalige fusielast genomen van 75 miljoen euro. Volgens een woordvoerder liggen de fusievoordelen nog steeds op schema.