Roemruchte leeuw zwaar beproefd

Marjan, de blinde leeuw van Kabul, is in de nacht van vrijdag op zaterdag na een bewogen leven in zijn kooi in de dierentuin overleden. Het lot van de roemruchte leeuw, die een langdurig verblijf in de frontlinie en een aanslag met een granaat van een wraakzuchtige Afghaan overleefde, sprak niet alleen de geteisterde inwoners van Kabul maar ook velen in het buitenland aan.

Slechts weinig dieren hebben zozeer onder de wispelturigheden van de menselijke soort te lijden gehad als de naar schatting 25 jaar oud geworden leeuw. Twee lange jaren, tussen 1993 en 1995, bevond de diergaarde van de Afghaanse hoofdstad zich in het niemandsland tussen twee strijdende facties. Veel dieren, maar niet Marjan, raakten gewond door kogels of granaatscherven, terwijl ook de voedselvoorziening ernstig in het gedrang kwam. Desondanks bleef een trouwe oppasser, Mohammed Akbar, zo goed en zo kwaad als het ging de dieren voeden met vlees dat hij uit de bazaar aanvoerde.

Bij deze beproeving bleef het niet. Een overmoedige Afghaan drong ongenood Marjans verblijf binnen, een avontuur dat hij met de dood moest bekopen. Een familielid nam daarop wraak door een granaat naar de leeuw te gooien. Marjan overleefde de aanslag maar zijn kop was een ravage. Een te hulp geroepen Nederlandse arts, Harry Jeene, verwijderde met veel moeite zijn ogen en repareerde zijn zwaar geschonden gebit enigszins met ijzerdraad.

Tot veler verbazing knapte de leeuw weer zozeer op dat hij na enige tijd weer met animo een eveneens in leven gebleven leeuwin beklom. De afgelopen herfst volgde echter een nieuwe angstige periode door een reeks Amerikaanse bombardementen op Kabul. Pas de laatste weken, na het vertrek van de Talibaan, werd het leven voor Marjan weer wat dragelijker. Verscheidene buitenlandse dierentuinen en hulporganisaties boden de karige restanten van de diergaarde van Kabul assistentie. Er kwam meer voedsel en een betere verzorging. Zo smaakte Marjan in zijn laatste dagen het genoegen van een verwarmde kooi. Marjan zou vandaag worden begraven en er zijn plannen om zijn huid op te zetten.