Resultaat van biotechbedrijf Fornix valt mee

Het biotechnologisch bedrijf Fornix Biosciences uit Lelystad heeft vorig jaar 1,8 miljoen euro winst geboekt. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het bedrijf, met een notering aan Euronext Amsterdam, vanochtend bekend heeft gemaakt.

Volgens bestuursvoorzitter T. Visser is de winst hoger uitgevallen dan verwacht. De verkoop van geneesmiddelen viel in het eerste halfjaar tegen. Ook zakte de marge op de ongeveer 500 geneesmiddelen die het bedrijf importeert en weer verhandelt.

Afgelopen zomer werd een nieuwe algemeen directeur aangesteld. ,,Daarna hebben zowel de marges als de verkoop zich in de tweede helft van het jaar gelukkig weer hersteld'', zegt Visser. Daarnaast investeerde het bedrijf ook meer in onderzoek. Die kosten stegen van 0,4 miljoen euro in 2000, tot 1,6 miljoen euro vorig jaar. Ondanks die hogere investeringen steeg de winst. Visser verwacht dat de gunstige ontwikkelingen van de afgelopen maanden voorlopig ook aanhouden. De winst zal volgens hem dit jaar met 50 procent stijgen.

De omzet van Fornix Biosciences over het afgelopen jaar steeg met tien procent naar 44 miljoen euro. Hoe die omzet verdeeld is over de drie divisies van het bedrijf wil Visser niet zeggen. Maar de winst komt volledig op conto van twee van de drie divisies; de divisie die medicijnen produceert tegen bepaalde allergieën, en de divisie die geneesmiddelen importeert en weer verhandelt.

De derde divisie, die onderzoek doet naar nieuwe medicijnen, wordt betaald uit de cashflow van die twee divies. Het geld voor onderzoek wordt volledig door het bedrijf zelf betaald. ,,We krijgen geen subsidies van de overheid, of door samenwerkingen met grote farmaceutische bedrijven'', aldus Visser. ,,Dat maakt het moeilijker, maar ook spannender. Je let beter op de kosten en zeilt strakker aan de wind.''