Onzekere toekomst voor clubman Lodewijks

Hij behoorde tot het meubilair. Maar zelfs oude huisraad wordt wel eens afgedankt als het niet versleten is. Patrick Lodewijks verdedigde zaterdag nog het doel van PSV in de eenvoudig gewonnen wedstrijd tegen NAC (3-1). Ook woensdag, in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, zal hij als vervanger van de geblesseerde Ronald Waterreus bij de landskampioen onder de lat staan. Het zou een van zijn laatste wedstrijden kunnen zijn in het basisteam van de club waaraan hij zijn hart heeft verpand.

Lodewijks kreeg deze maand tijdens het trainingskamp in het Spaanse La Manga van voorzitter Van Raaij te horen dat PSV zijn contract aan het einde van het seizoen niet zal verlengen. Hoewel hij volgende maand 35 wordt, was hij onaangenaam verrast.

,,Ik rekende er een beetje op als derde doelman te kunnen aanblijven'', zegt Lodewijks. ,,Dan had ik mijn ervaring kunnen overbrengen op de nieuwe keeper Jelle ten Rouwelaar. Ronald Waterreus zou zich dan volledig kunnen concentreren op het eerste elftal. En wie weet hoe het dan verder loopt. Ook dit seizoen is nog gebleken dat een club als PSV, zeker met Europees voetbal, drie volwaardige doelmannen nodig heeft. Er wordt nu kennelijk afgestapt van het beleid dat een oudere keeper een jongere collega opleidt.''

Hiervoor heeft PSV overigens tevens keeperstrainer Joop Hiele in dienst. De club beschikt nog over Ivica Kralj, maar wil ook afstand doen van deze Joegoslavische doelman. Hoewel hij negen seizoenen voor FC Groningen uitkwam, is Lodewijks PSV'er in hart en nieren. Hij was al tweede doelman toen PSV in 1988 de Europa Cup I won. De periode van Romario maakte hij ook nog mee. ,,Ik ben eigenlijk voor mijn gevoel maar drie jaar weggeweest, omdat ik ook nog een lange periode werd verhuurd. In 1997 had ik bij Groningen voor vijf jaar bijgetekend. Toen PSV mij in 1998 weer wilde terugkopen had ik daar dus nog vier jaar te gaan en die periode is afgekocht. Ik kreeg een goede aanbieding om hier tweede doelman te worden. Dat deed ik alleen omdat het PSV was. Stilletjes hoopte ik ook elk seizoen wat wedstrijden te keepen. Waterreus was toen geschorst, dus ik zou in het nieuwe seizoen meteen in de Champions League uitkomen.''

Hoewel hij zich jaren schikte in een rol op het tweede plan voor `zijn' club wordt die loyaliteit nu niet meer beloond. ,,Nee, loyaliteit telt kennelijk niet op dit niveau'', constateert Lodewijks. ,,Ik ben met Ernest Faber nog de enige Eindhovenaar in de huidige selectie. Ik ken deze club van haver tot gort. Dat moet toch ook een reden zijn om mij te behouden?''

Van supporters ontving hij veel steunbetuigingen. Desondanks zal Lodewijks moeten uitkijken naar een nieuwe club. Daarvoor heeft hij zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma ingeschakeld. Pas als Lodewijks geen andere werkgever kan vinden, zet hij een punt achter zijn loopbaan. ,,Ik wil nog wel een paar jaar naar het buitenland. Maar dan moet mijn gezin wel kunnen aarden. Ik verkeer niet in een makkelijke positie door mijn leeftijd. Ik hoop mijn carrière niet in ergernis af te sluiten.''

Lodewijks hoefde tegen NAC nauwelijks in actie te komen. Hij had slechts wat problemen met terugspeelballen wegens de harde wind en de slagregens. Op de comfortabele tribunes van het bijna verbouwde PSV-stadion merkte het merendeel van de 32.000 toeschouwers (uitverkocht) weinig van het noodweer. Regen en wind hadden geen vat op de zitplaatsen. Daar was het behaaglijk en sisten de verwarmingselementen. Dat had ook zijn nadelen, want toen PSV na een sterk begin in de tweede helft gas terugnam en de wedstrijd in een impasse raakte, werd het vechten tegen de slaap.

De wedstrijd was in feite na dertien minuten al beslist. NAC had aanvankelijk problemen in de organisatie van de defensie, waar Mensah de geblesseerde Schenning verving. Vooral in de opbouw leverde dat problemen op. PSV profiteerde met een agressieve start optimaal. Linksback Bouma opende de score met een afstandsschot. Zeven minuten later tikte Rommedahl met buitenkant rechtervoet 2-0 binnen.

Na rust was die marge binnen een minuut met een treffer uitgebouwd tot 3-0 door Bruggink. Van Bommel kreeg nog een opgelegde kans op 4-0, maar miste. Daarna kreeg NAC meer ruimte van PSV. Dat resulteerde in een treffer van Cristiano na voorbereidend werk van Salmon die profiteerde van een fout van Bouma. Bij NAC viel Hersi tegen.

PSV leek zich in de tweede helft wat te sparen voor de bekerconfrontatie tegen Feyenoord van overmorgen. Trainer Gerets: ,,Dan zal er een paar zaken toch anders moeten. Ik had van Gakhokidze (linker aanvaller, red.) iets meer verwacht. Hij heeft met invalbeurten bewezen dat hij kan voetballen, nu moet hij het ook vanaf de eerste minuut laten zien.''

PSV

3

NAC

1

Ruststand 2-0. 5. Bouma 1-0, 13. Rommedahl 2-0, 46. Bruggink 3-0, 85. Cristiano 3-1. Schds: Haverkort. Tsch: 32.000. Gele kaarten: Mensah en Gudelj (NAC).