Nog meer Italiaans elan

Allereerst een bericht voor jamkokers en tevens liefhebbers van marmelade: de bittere sinaasappels voor het maken van goede marmelade zijn weer in 't land. Het heeft even geduurd vanwege het slechte weer in zuid-Italië, maar uw groentehandelaar kan nu een kratje bestellen bij de importeur (020-6063000). Bij diezelfde importeur kan hij dan tevens wat doosjes met courgettebloemen inkopen voor zijn geïnteresseerde klantenkring.

Tot voor kort was deze lekkernij slechts verkrijgbaar bij horecaleveranciers, maar de reguliere groentehandel weet inmiddels goed de weg te vinden naar deze importeur bij Food Center Amsterdam. Terug naar die tere zachtgele courgettebloemen, waarover in veel kookboeken te lezen valt dat alleen de mannelijke bloemen (zonder vruchtbeginsel) eetbaar zijn. Dat is klinkklare onzin, zowel de vrouwelijke als de mannelijke bloemen zijn eetbaar, sterker nog, ze smaken precies hetzelfde, zo verzekerde Antonio mij. Antonio is de Italiaanse leverancier van de hier verkrijgbare courgettebloemen. In Italië worden deze bloemen het hele jaar door gekweekt, afhankelijk van het seizoen in verwarmde kassen of in de koude grond. Antonio eet courgettebloemen het liefst gefrituurd als antipasto – dat eetlustopwekkende hapje waar Italianen het patent op hebben en dat wij toch wat meer zouden moeten leren inpassen in ons eetpatroon.

Bereiding: Haal iedere bloem eerst door losgeklopt ei en wentel haar vervolgens luchtigjes door patentbloem. Frituur niet meer dan 2 à 3 bloemen tegelijk in de hete (180° C) olie (moet beslist zonnebloemolie zijn, zo drukte Antonio mij op het hart) tot ze rondom lichtbruin kleuren. Schep ze uit de olie, laat ze uitlekken op vetvrij papier en bestrooi ze met zout. Serveer de bloemen direct. Wie een nog delicater resultaat wenst, die wentelt de courgettebloemen niet door patentbloem, maar door rijstebloem (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels). Doordat rijstebloem wat meer natuurlijke suikers bevat, wordt het gefrituurde jasje van de courgettebloemen nog iets krokanter.