Monument Marten Toonder

Bijna zes meter hoog wordt het monument waarmee Rotterdam eer betuigt aan Marten Toonder, de schepper van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Op 2 mei aanstaande moet het er staan, op de markt bij de Gemeentebibliotheek, want op die dag is het negentig jaar geleden dat de strip- en taalkunstenaar Marten Toonder in Rotterdam werd geboren.

De hommage aan de schepper van Rommeldam en zijn bijzondere inwoners is ontworpen door het Rotterdamse kunstenaarscollectief de `Artoonisten'.

Het monument bestaat uit een klavervormige granieten zitbank die vier bronzen beelden toont, adaptaties van bekende figuren uit Rommeldam: professor Sickbock, de Markies de Cantecleir, burgemeester Dickerdack en een vierde figuur van wie de identiteit later wordt onthuld.

Het wordt of de schilder Terpen Tijn of kapitein Wal Rus, die tenslotte mooi bij de havenstad past. Hier bovenuit torent een obelisk met symboliek uit de wereld van Ollie B. Bommel. De Heer van Stand zelf ontbreekt, omdat het plaatsje Den Bommel op Goeree Overflakkee al een bronzen beeld van hem heeft geplaatst. De obelisk wordt bekroond met een wereldbol (in de kleuren van de jas van Heer Olivier) en Tom Poes, als personificatie van de Rede.

Het idee om Toonder, tegenwoordig wonend in het Rosa Spierhuis, te eren met een verbeelding van de goedaardige Bommel en zijn slimme metgezel is afkomstig van Manuel Kneepkens, de dichter/politicus van de lokale Stadspartij.