Meer wijn uit Zuid-Afrika naar EU

Zuid-Afrika mag voortaan belastingvrij 42 miljoen liter wijn per jaar exporteren naar de Europese Unie (EU), waar onder meer Nederland een belangrijke afnemer is. Dit betekent een verruiming van de export met ongeveer 10 miljoen liter per jaar.

Na zeven jaar onderhandelen hebben Zuid-Afrika en de EU daarover vandaag een overeenkomst getekend in een wijngaard bij Kaapstad, het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnstreek. De EU geeft Zuid-Afrika daarnaast 15 miljoen euro voor de herstructurering van de productie van wijn en sterke drank.

Zuid-Afrika heeft in oktober 1999 in een ander akkoord met de EU al toegezegd de namen port, sherry, grappa, en ouzo na 2004 niet meer te gebruiken voor zijn exportproducten en na 2011 ook niet meer op de thuismarkt. Dat is gebeurd onder druk van de wijnlanden Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal, die deze namen beschouwen als beschermde merken.

Zuid-Afrika is de zevende wijnproducent in de wereld. Tweederde van zijn wijnexport gaat naar Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland.