Komst van euro leidt tot forse prijsstijgingen

In de eerste maand van de euro zijn volgens de Consumentenbond forse prijsstijgingen doorgevoerd, zowel door bedrijven als bij lagere overheden.

De bond maakte vanmorgen, op de eerste dag dat de Nederlandse gulden geen wettig betaalmiddel meer is, bekend dat vooral cd's, hotelkamers, fietsen, videohuur, parkeren en de producten van snackbars scherp in prijs omhoog zijn gegaan. In supermarkten daarentegen was geen `euro-effect' meetbaar. De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de prijsstijgingen onderzoekt.

Volgens directeur K. de Jonge van de Consumentenbond zijn de prijzen in diverse branches niet alleen afgerond naar `ronde eurobedragen', maar ook nog eens extra verhoogd. De parkeertarieven tonen de scherpste stijging: gemiddeld 9 procent. Uitschieter is het centrum van Groningen waar parkeren in een maand tijd 28 procent duurder is geworden.

Ook voor gemeentelijke diensten moet sinds begin dit jaar aanzienlijk meer worden betaald. Zo zijn afgifte van het rijbewijs en trouwen gemiddeld 5 procent duurder geworden.

De Consumentenbond heeft de ministers Zalm (Financiën) en De Vries (Binnenlandse Zaken) hierop aangesproken. ,,Juist overheidsinstanties dienen het goede voorbeeld te geven en de overgang van gulden naar euro niet te gebruiken om hun tarieven flink te verhogen'', zegt de bond.

De Consumentenbond zette in december 2000, ruim vóór de invoering van de euro, een zogenoemde `euromonitor' op, waarbij een pakket van 2.500 diensten en producten werd gevolgd met de vraag of de invoering van de nieuwe munt een effect zou hebben op de prijs. Nu dat duidelijk het geval is, eist de consumentenorganisatie stappen van de overheid. Banken, bedrijven, bonden en overheden hebben vorig jaar afgesproken dat de komst van de euro juist niet tot extra prijsstijgingen (boven de inflatie) mocht leiden. De inflatie over 2001 bedroeg 4,5 procent.

De bond heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit gevraagd een onderzoek in te stellen naar de prijzen in de fietsenhandel, de cd-branche en videotheken. Directeur De Jonge sluit niet uit dat binnen deze sectoren onderling is afgesproken de prijzen te verhogen, wat tegen de regels is.

Volgens hoofdcommissaris M. Beuving van het Korps Landelijke Politiediensten is rond de overschakeling van gulden naar euro de criminaliteit in Nederland gedaald met 20 procent; het aantal straatroven nam met 10 procent af.

De Nederlandsche Bank (DNB) maakte vanochtend bekend dat de komst van de euro deze maand tot een extra inflatie leidt van 0,25 procent. Volgend jaar zorgt de munt, als gevolg van toegenomen internationale concurrentie, ervoor dat de inflatie juist 0,2 tot 0,4 procent terugloopt, zo blijkt uit een enquête van de DNB.