Johansson verrast met tenniswinst

Thomas Johansson (26) heeft het Zweedse tennis gisteren de eerste grandslamtitel bezorgd sinds 1992, toen Stefan Edberg de US Open won. Johansson was in de finale van de Australian Open in vier sets (3-6, 6-4, 6-4 en 7-6) te sterk voor favoriet Marat Safin. ,,Een droom komt uit'', zei de als zestiende geplaatste Zweed, die in Melbourne nooit verder was gekomen dan de derde ronde.

Johansson verdiende met zijn eerste grandslamtitel 640.000 euro en voor het eerst in zijn carrière staat hij vanaf vandaag bij de beste tien tennissers van de wereld. De als negende geplaatste Rus Safin moest genoegen nemen met een cheque van 320.000 euro. Al in de eerste set toonde Johansson zich vaster vanaf de baseline dan Safin, maar de voormalige nummer 1 van de wereld werkte met zijn service zes breakpoints weg. De Rus werd ook geholpen door dubieuze beslissingen van de lijnrechters.

Toen Johansson in de tweede set zijn zevende breakpoint wel benutte, leek Safin zich neer te leggen bij de suprematie van de verrassende finalist in Melbourne. Johansson dicteerde het duel met zijn backhand, terwijl Safin zich juist met dat wapen superieur waande. ,,Het overkomt me niet vaak dat ik op mijn backhand word overpowered'', zei Safin. ,,Dat is mijn beste slag. Ik wist na de tweede set niet meer wat ik moest doen. Ik had geen antwoord op het spel van Johansson.''

In de vierde set kon Safin slechts aanklampen bij de onverstoorbare Johansson, die koel bleef nadat hij een breakpoint voor een 3-0 voorsprong onbenut liet. Met formidabele returns en passeerslagen speelde Johansson zijn beste tennis in de beslissende tiebreak en pas bij een 6-1 achterstand leefde Safin even op. Tot dan toe bleek uit zijn lichaamstaal dat Safin zich allang bij het onvermijdelijke had neergelegd. Op het vierde matchpoint voor Johansson zag de Rus echter een lob mislukken, waarna de Zweedse fans een volksfeest ontketenden. ,,Ik weet niet of ik ooit nog een grandslam win'', zei Johansson. ,,Maar ik heb de mooiste weken van mijn leven beleefd.''

portret winnaarpagina 19