James Kennedy hoogleraar aan Vrije Universiteit

De Amerikaan James Kennedy wordt hoogleraar contemporaine geschiedenis aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam.

Kennedy (1963), zoon van een Nederlandse moeder, voert aanstaande woensdag een afrondend gesprek over zijn benoeming met het college van bestuur van de VU. Hij is momenteel ook in het land voor de promotie van Een weloverwogen dood, zijn boek over het Nederlandse euthanasiebeleid.

Kennedy is als hoogleraar Europese geschiedenis nu nog verbonden aan Hope College en als onderzoeker aan het Van Raalte Institute, beide gevestigd in Holland, Michigan. Hij werd bekend met zijn proefschrift Nieuw Babylon in aanbouw (1995) over de jaren zestig in Nederland. Daarin beschrijft hij de omwentelingen van die periode minder als een revolutie dan als het succes van een pragmatische elite die op het juiste moment een stap terug doet.

Ook in zijn nieuwe boek, verschenen bij de Amsterdamse uitgeverij Bert Bakker, staat de Nederlandse politieke cultuur centraal. Volgens Kennedy werd het euthanasiebeleid hier een succes doordat het was gebaseerd op de levendige cultuur van `bespreekbaarheid' (tussen arts en patiënt) die bestond in de jaren zeventig. Nu die tijd voorbij is en de gezondheidszorg onder druk staat, kan het euthanasiebeleid zijn basis verliezen, meent hij.

Kennedy heeft overigens persoonlijk bedenkingen bij het euthanasiebeleid. Zaterdag zei hij in een gesprek met het Nederlands Dagblad: ,,Het Nederlandse euthanasiebeleid kan negatief uitwerken op de zwakken in de samenleving; indirect is de boodschap dat hun leven geen waarde meer heeft. (..) Niet het uit de weg kunnen gaan van lijden en sterven brengt mensen dichter bij zichzelf, bij hun naaste en bij God.''

Kennedy is geboren in Orange City (Iowa). Hij is getrouwd met een Nederlandse en heeft met haar drie kinderen.