Honderden doden bij explosies in Lagos

Honderden mensen zijn gisteravond gedood door zware explosies in een munitieopslagplaats in de Nigeriaanse stad Lagos of op hun vlucht voor die explosies. Een brand in het wapenmagazijn van de militaire basis Ikeja bracht een serie bommen die daar lagen opgeslagen tot explosie. De opslagplaats lag vlak bij een kazerne en een woonwijk. Soldaten werden na de eerste knallen met hun families van het terrein geëvacueerd en duizenden omwonenden sloegen in paniek op de vlucht.

Meer dan tweehonderd lichamen zijn vanmorgen in het centrum van de stad uit het Oke Afe kanaal gevist in de wijk Isolo ten noorden van Lagos, zo meldt persbureau AP. Volgens het Franse persbureau AFP zou zelfs sprake zijn van 580 lichamen. De angstige inwoners van Lagos zouden tijdens hun vlucht voor de explosies in paniek in het kanaal zijn gesprongen en zijn verdronken.

De explosies begonnen gisteravond omstreeks 18.00 uur en duurden tot vroeg in de morgen voort. Het vuurwerk werd honderden meters de lucht in geschoten en brak ruiten van huizen in de wijde omgeving en van een luchthaven 10 kilometer verderop.

Over de toedracht van de ontploffingen bestaan verschillende theorieën. Volgens sommigen ontstond er brand in het magazijn door overslaande vlammen van een brand op een nabijgelegen straatmarkt. Anderen menen dat de explosieven werden aangestoken door een ontploffing in een nabijgelegen benzinestation.

Legerbarakken op het terrein, bedrijven, openbare gebouwen en huizen binnen een straal 15 kilometer rondom de opslagruimte zijn verwoest.

Veel kinderen worden vermist of zijn op zoek naar hun ouders. President Olusegun Obasanjo kwam vandaag te voet naar het getroffen gebied en sprak de angstige en boze inwoners van Lagos toe met de belofte dat hij de mensen opnieuw zou huisvesten en verloren familie en vrienden met elkaar zou herenigen. Obasanjo zei een onderzoek te zullen instellen naar de toedracht van de explosies.

Een brigade-generaal, commandant van de millitaire basis Ikeja, heeft namens het leger zijn verontschuldigingen aangeboden voor de explosies. Volgens hem had de opslagruimte al jaren geleden vernieuwd moeten worden. De munitie in de opslagruimte was na een vredesakkoord in Sierra Leone naar Nigeria overgebracht.