Heerema stoot bouw af

Heerema zet zijn bouwdivisie in de uitverkoop. De offshoreaannemer besluit niet langer pogingen te doen de zelf ontwikkelde technologieën te gelde te maken. ,,Heerema is niet goed genoeg ingevoerd in bouwen op land. Geld verdienen met deze technieken had eerst een flinke investering gevraagd. Daarom stoppen we nu met deze afdeling'', zegt een woordvoerder van de onderneming.

Bij de afdeling die de hoogwaardige bouwtechnieken ontwikkelde, werkten 25 mensen. Die hebben inmiddels een baan elders binnen Heerema gekregen.

De afdeling werd in 1996 opgezet, en heeft het concern 9,1 miljoen euro gekost. Heerema wilde met de afdeling ook bouwprojecten op land realiseren, en verwierf Amerikaanse patenten op de ontwikkelde technologieën. Na het mislukken van de overname van bouwbedrijf en NS-dochter Strukton in maart vorig jaar besloot de onderneming de afdeling in de verkoop te zetten. Met Strukton zouden innovatieve bouwprojecten uitgevoerd kunnen worden. Zo heeft Heerema nieuwe manieren ontwikkeld om tunnels te boren.

Andere mogelijke overnamekandidaten zijn er niet op dit moment. De woordvoerder: ,,Nu weten we niet meer goed wat hiermee te doen. We zoeken daarom niet langer naar toepassingen van onze technologieën.''

Heerema wil nog niet zeggen hoeveel de technologieën moeten gaan kosten. Vorig jaar maakte Heerema 50 miljoen euro winst bij een omzet van 850 miljoen euro. Het concern heeft in totaal 2.300 werknemers. Heerema bestaat na de opheffing van de afdeling uit vier afdelingen, die zich onder meer bezig houden met fabricage, zwaar transport en ingenieursactiviteiten. Heerema kan de komende jaren profiteren van toenemende investeringen in olie- en gasreserves die in diepzee liggen.