Gijzeling journalist in Pakistan

De Pakistaanse politie is op zoek naar een Amerikaanse journalist die sinds vorige week wordt gegijzeld door vermoedelijk Pakistaanse moslimextremisten.

De journalist van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, Daniel Pearl (38), wordt mogelijk vastgehouden door een islamitische groepering die aandacht wil vragen voor de manier waarop strijders van de Talibaan en Al-Qaeda worden behandeld door de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit een e-mail die in het weekeinde werd opdook. Volgens de e-mail wordt Pearl onder ,,onmenselijke omstandigheden'' vastgehouden door de Nationale Beweging voor het Herstel van de Pakistaanse Soevereiniteit, een tot nu toe onbekende groepering. De daders zouden met deze ontvoering willen protesteren tegen de behandeling van Al-Qaeda-strijders op de Amerikaanse basis in Guantánamo Bay in Cuba.

Bij de e-mail werden ook vier foto's van Pearl gevoegd. In de e-mail, die werd gestuurd aan verscheidene Pakistaanse en Amerikaanse media, wordt Pearl ervan beschuldigd dat hij werkt voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Zowel de Wall Street Journal als de Central Intelligence Agency heeft inmiddels gezegd dat Pearl nooit voor de dienst heeft gewerkt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zei vanochtend dat de Amerikanen nog niet eerder van de groep hebben gehoord die de gijzeling heeft opgeëist.

Ook zei hij van de Pakistaanse autoriteiten te hebben vernomen dat de e-mail onecht was. ,,Wij kunnen niet nagaan of de e-mail echt was of niet.''

Pearl verdween vorige week woensdag in Karachi, in het uiterste zuiden van Pakistan. Karachi is niet alleen de grootste stad van het land, het staat ook bekend als de stad waar veruit de meeste gewelddadigheden plaatshebben.