Gevaar voor overstroming Maas neemt af

Het hoge water in de Maas bij Borgharen zakt. Het gevaar voor overstromingen lijkt daarmee geweken, zegt Rijkswaterstaat.

Even voor 12 uur was de waterstand bij Borgharen 44,96 meter boven NAP, 4 centimeter minder dan de hoogste stand rond tien uur. Dat is ruim een halve meter onder het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Overstromingsgevaar dreigt bij 45 meter boven NAP.

Door de zware regenval (40 tot 50 millimeter in enkele dagen; 2 tot 5 millimeter is normaal) in de Belgische Ardennen steeg het waterpeil van de Maas afgelopen etmaal ruim 3,5 meter. In Maastricht kwam een operationeel team van brandweer, politie en gemeente bijeen. In Midden-Limburg zijn politie en brandweer bezig met het opsporen van eigenaren van paarden en koeien, die in ondergelopen weilanden langs de Roer staan. Het waterschap Roer- en Overmaas heeft zware pompen naar de dorpen langs de Maas gebracht om opkomend kwelwater weg te pompen. In Itteren is begonnen met de opbouw van demontabele kadewanden.

Sinds de overstromingen midden jaren negentig zijn dorpen en steden langs de Maas al met kades beschermd. Bij een waterstand van 46.10 meter (gemeten bij Borgharen) lopen de eerste kades over. Zover komt het niet, verwacht een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De woordvoerder: ,,De snelle stijging is rond tien uur vanmorgen gestopt. Sindsdien zakt de waterstand licht. De komende dagen wordt in de Ardennen een neerslag van 2 tot 5 millimeter verwacht. Als die prognose klopt, zal het waterpeil verder zakken.''

Ook het waterpeil in de Roer bij Roermond steeg vanmorgen zeer snel. De rivier voerde 120 kubieke meter per seconde af; 10 kuub is normaal. Ook in Roermond hebben zich nog geen problemen voorgedaan. Mogelijk gebeurt dat wel als de hoogwatergolf uit Zuid-Limburg arriveert. De Roer mondt in Roermond uit in de Maas.

Het waterschap Roer- en Overmaas onderzoekt welke maatregelen nodig zijn om overstroming van de oude binnenstad van Roermond te voorkomen.