Fortuyn verwerpt kritiek leefbaren

Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland moet niets hebben van de kritiek die lokale Leefbaar-partijen op zijn partij hebben. Hij wijst suggesties van de hand als zou Leefbaar Nederland meeliften op het succes van de lokale fracties en de lokalen zelfs in problemen zou brengen door de harde opstelling van Leefbaar Nederland.

Fortuyn sprak zaterdag op de bijeenkomst De kracht van lokaal van de Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) in IJmuiden. Hoewel de organisatoren van het congres er alles aan deden de bijeenkomst niet te laten overschaduwen door Leefbaar Nederland, waarde de geest van Fortuyn de hele dag rond.

De Utrechtse wethouder Kees Verhoef (Burger en Gemeenschap) deed een emtionele oproep aan Leefbaar Nederland de lokale Leefbaar-partijen met rust te laten. ,,Wij zijn op eigen kracht gegroeid en hebben voor elke stem moeten vechten. Leefbaar Nederland: handen af van lokale partijen', riep hij tot vijf keer toe. Er zijn inmiddels zo'n 150 lokale Leefbaar-partijen.

Fortuyn stelde ,,niet de minste behoefte en pretentie' te hebben zich met de lokale Leefbaar-partijen te bemoeien. ,,Leefbaar Nederland is opgericht, nadat er lokaal successen zijn behaald', zei Fortuyn. Voorzitter Herman Jansen van de VPPG zei:,,Lokale partijen die zich aan willen sluiten bij Leefbaar Nederland verliezen daarmee hun lidmaatschap van de VPPG.' Fortuyn sloot zich in zijn functie als lijsttrekker van de Rotterdamse Leefbaar-lijst aan bij de VPPG. Hij oogstte daarvoor applaus.

Fortuyn liet zich op het congres ook uit over de landelijke politiek. Hij pleitte voor ,,Amerikaanse toestanden op Schiphol' naar aanleiding van de affaire met de bolletjesslikkers. ,,Zet er een kooi neer en stop daar twintig van die bolletjesslikkers in. Laat ze daar hun proces afwachten. Dat schrikt af, zou ik zeggen', aldus Fortuyn. Hij hekelde de achterkamerjespolitiek van Paars. ,,Aan de verkiezingen van Dijkstal en Melkert is geen gewoon partijlid te pas gekomen', zei Fortuyn. Volgens hem zou de VVD als dat wel gebeurd was ,,terecht voor Zalm gekozen hebben en de PvdA had die lekkere knul Wouter Bos bovenaan gezet'.

Gerectificeerd

Verhoef

In het artikel Fortuyn verwerpt kritiek leefbaren (28 januari, pagina 6) staat dat Kees Verhoef wethouder is in Utrecht. Hij bekleedde die functie tot september 2001 en is inmiddels weer raadslid.