DJ Shadow

Toen DJ Shadow in 1999 na enkele roemruchte projecten in de dance terugkeerde aan het hiphopfront met zijn maatjes van Blackalicious en Latyrx, onder de groepsnaam Quannum, liep eigenlijk alleen Engeland echt warm. Vandaar misschien dat Shadow het aandurfde om er vervolgens een reeks optredens te verzorgen als ouderwetse dj, iemand die `plaatjes aan elkaar mixt' dus, een nog altijd onderschat ambacht gezien de niet aflatende stroom onverteerbare mixalbums van dj's van naam. Om maar helemaal te zwijgen over het postmoderne gepunnik van acts als de Avalanches.

`Ken je singeltjes' is het devies, en Shadow heeft een griezelige kennis op dat vlak. Op Product Placement niet enkel de naam van de tweede tournee die hij draaide met collega Cut Chemist, maar ook van het album dat tijdens die tour verkocht werd - heeft hij zelfs het fetesjisme van de moderne dj voor reclamedeuntjes naar een hoger plan weten te tillen.

Een groot deel van de plaat is opgebouwd uit opmerkelijk muzikale commercials. Oude vette funk, disco, old school hiphop, alle genres werden ooit wel aangewend om producten aan te prijzen (`product placement'), en hier scratcht en mixt Shadow ze, bijgestaan door Cut Chemist, meesterlijk aan elkaar.

Dat dit enorm swingende album al tijdens de tournee uitverkocht raakte zorgde voor paniek op de markt, maar gelukkig zijn er nu weer genoeg (al of niet illegale) exemplaren in voorraad.

DJ Shadow & Cut Chemist, Product Placement; One29 Recordings / Bertus, (cat. no. varieert)

    • Nanne Tepper