Dick Jaspers verliest met superspel

Driebander Dick Jaspers heeft gisteren in Haarlem een opmerkelijke nederlaag geleden. De Brabantse biljarter verloor in de Nederlandse clubcompetitie van de Belg Eddy Merckx, die voor de ploeg uit Etten-Leur uitkomt. Jaspers speelde met een ongekend hoog gemiddelde van 2.800 punten per speelbeurt. Hij had de pech dat Merckx (geen familie) in een nog grotere vorm stak. De Vlaming haalde een moyenne van 3.333 en won de partij met 50-42. Toch begint Jaspers komende woensdag met vertrouwen aan de Masters in Veghel, waar hij zijn titel verdedigt. Zaterdag won de beste driebander van Nederland nog met 50-43 van de Zweed Torbjörn Blomdahl, algemeen beschouwd als de beste driebander ter wereld.

Heeft u ooit een partij verloren met zo'n hoog gemiddelde?

Jaspers: ,,Godsamme, dan moet ik heel diep graven in mijn geheugen. Ik denk het niet. Ik heb wel partijen verloren met een gemiddelde van twee, maar dit sloeg alles. Ik had geen schijn van kans en toch speelde ik super. Merckx was briljant aan het spelen. Hij nam meteen een grote voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Wat ik ook probeerde, na elke kleine misser maakte hij meteen een hoge serie. Daar heb ik heel grote waardering voor. Ik had zo'n explosie niet verwacht. Hij heeft nog nooit een groot toernooi gewonnen. Dan is hij de zenuwen niet de baas. Nu was er niks tegen hem te beginnen.''

Heeft u de keu ondanks de nederlaag met een tevreden gevoel opgeborgen?

,,In de sportwereld telt alleen winst of verlies, maar biljarters zijn buitenbeentjes. Deze partij mag ingelijst worden. Het is een schande dat er zo weinig publiek was. Het is ook jammer dat de televisie niks heeft uitgezonden. Ik heb in de hele partij misschien twee kleine foutjes gemaakt. Moet ik dan ontevreden zijn?''

Hoe groot is het zelfvertrouwen met het oog op de komende Masters?

,,Ik heb een mindere periode gehad, maar ik heb nooit gewanhoopt. Ik kom altijd sterk terug. Ik ben nu in topvorm, maar ook dat is heel relatief. Toch is de winst op Blomdahl zeker een mooie opsteker.''