Cheney zegt niets over Enron-contact

De Amerikaanse vice-president Cheney heeft opnieuw gezegd dat hij weigert openheid van zaken te geven over zijn contacten met het nu bankroete energiebedrijf Enron.

Hij loopt de kans dat de onderzoeksafdeling van het Congres tegen hem hierover een rechtszaak aanspant. Cheney verweet Democraten op Capitol Hill gisteren dat zij proberen van het Enron-bankroet een politiek schandaal te maken. Maar, zei hij, ,,Enron kreeg geen speciale voorkeursbehandeling''. Ook uit principe weigert de vice-president een lijst over te leggen ,,van iedereen die ik spreek, van al het besprokene, van ieder advies dat ik kreeg''. Volgens Cheney zou het enige gevolg de ,,verzwakking van het presidentschap en het vice-presidentschap'' zijn.

Het General Accounting Office (GAO) beslist deze week of het een kort geding aanspant. Het zou de eerste keer zijn dat deze arm van het Congres een rechtszaak begint tegen de federale regering. Volgens GAO-comptroller David Walker heeft het publiek recht op inzage in deze feiten omdat de energie-commissie, die vorig jaar onder Cheney's leiding een nieuw energiebeleid opstelde, met publieke middelen is gefinancierd. Cheney bestrijdt dat het GAO jurisdictie over hem heeft.

Volgens de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Daschle, is de hernieuwde weigering van Cheney ,,ongelukkig''. Hij verwijt de regering-Bush de economie te ,,enroniseren'', waarmee hij bedoelt: de rijken verrijken ten koste van pensioenfondsen en ziektekosten-voorzieningen. De harde uitspraken van Daschle waren een reactie op de negatieve campagne die Republikeinen al weken tegen de Democratische `oppositieleider' voeren in zijn thuisstaat South Dakota.

Uit enquêtes van de laatste dagen blijkt dat een groeiend aantal Amerikanen het Witte Huis ervan verdenkt feiten achter te houden. Tweederde vindt dat de regering zich eerder had moeten uitspreken over wat zij wist omtrent het naderend onheil bij Enron. Een aanzienlijke minderheid meent dat de regering meer had moeten doen om de gedupeerde (ex-)werknemers en aandeelhouders tegemoet te komen.

Het is niet zeker of Bush morgenavond in zijn State of the Union toespraak aandacht zal schenken aan het debacle, maar duidelijk is dat de president de negatieve publiciteit daarover niet kan gebruiken. Zo heeft hij al zijn energie nodig om de Democratische kritiek op zijn economisch beleid tegengas te geven en zal hij ongetwijfeld gepaste aandacht geven aan de heldenrol van de Verenigde Staten in de oorlog tegen terreur.

Allerlei politici proberen dezer dagen hun connectie met Enron uit te wissen door eerder ontvangen campagne-bijdragen over te maken aan fondsen die ontslagen Enron-medewerkers en berooide gepensioneerden bijstaan. De politieke giften zijn aan Congresleden van beide partijen ten goede gekomen, zij het dat tweederde van het totaal ging naar Republikeinen. Van de 248 leden die zitting hebben in een van de Congres-commissies die het grootste bankroet uit de Amerikaanse geschiedenis onderzoeken, hebben er 212 geld ontvangen van Enron, Arthur Andersen of beide.

De politie in Sugarland, de voorstad van Houston waar vrijdag een ex-vice chairman van Enron, Clifford Baxter, dood werd aangetroffen in zijn auto, blijft onderzoek doen naar de oorzaak van zijn dood, dit hoewel een patholoog-anatoom zelfmoord heeft vastgesteld.

Baxter had een schotwond in het hoofd. Men verzamelt gegevens in de auto, haar, stoffen en andere mogelijke aanwijzingen.