Britse Labour had contact met Enron

De schokgolven van het Amerikaanse Enron-schandaal hebben de Britse politiek bereikt. De Conservatieve oppositie wil laten onderzoeken of de regering-Blair de energiewet heeft gewijzigd ten gunste van Enron na donaties in de Labour-kas.

De liberale oppositie gaat kamervragen stellen over de banden van de regering met Andersen, het omstreden accountantskantoor in de Enron-zaak. Andersen heeft de regering herhaaldelijk geadviseerd over belastingmaatregelen voor geprivatiseerde energiebedrijven.

Ralph Hodge, oud-voorzitter van de Europese poot van Enron, zei tegen The Mail on Sunday dat hij Peter Mandelson, toenmalig minister voor Handel en verantwoordelijk voor energie, had gevraagd nieuwbouw van gasgestookte elektriciteitscentrales opnieuw toe te staan. Hij zei ook in die tijd 36.000 pond (58.000 euro) aan Labourmanifestaties te hebben betaald. De Labour-regering hief het moratorium op nieuwbouw van die centrales in 2000 op.

Volgens de Tories wekt de kwestie de indruk dat Enron ,,in ruil voor cash toegang tot ministers'' heeft gekregen. Blairs woordvoerder ontkende dat Enron ,,op de beschreven manier'' invloed heeft gekocht.

Lord Wakeham, staatssecretaris voor Energie onder premier Thatcher, mede-directeur van Enron sinds 1994 en tevens als accountant betrokken, is gedaagd door de Amerikaanse Senaat. De Amerikaanse vakbond AFL-CIO zei dit weekeinde een procedure tegen hem te beginnen bij de Britse accountantsbond.