Beursgang `Route du soleil'

De Franse overheid gaat 49 procent van de Autoroutes du Sud de la France (ASF) naar de beurs brengen. De staat heeft 99 procent van de aandelen van ASF in handen. Volgens het dagblad Les Echos dat het nieuws vanochtend publiceerde hoopt de overheid 1,5 miljard euro op te halen. De overheid wil haar meerderheidspositie handhaven, maar maakt tegelijkertijd ,,maximaal gebruik van haar bewegingsruimte''. De beursgang zou gepaard gaan met een kapitaalsvermeerdering van `enkele honderden miljoenen' euro.

De Franse regering had vorig jaar aangekondigd ASF naar de beurs te willen brengen. Bernard Val, directeur van de groep, liet vorige week weten graag te zien dat dit voor de verkiezingen van dit voorjaar zou gebeuren. De gang naar de beurs zou in april moeten plaatshebben en wordt voorafgegaan door een reclamecampagne met de slogan 'Samen op weg'. Vijf procent van de uit te brengen aandelen wordt gereserveerd voor de bijna 8.000 werknemers van ASF, op de rest kunnen zowel particulieren als bedrijven inschrijven. Daarmee is het idee om aan te sturen op een `harde kern' van aandeelhouders van de baan. De beurswaarde van ASF zou 5 à 6 miljard euro moeten belopen.

Naar verluidt hebben verschillende buitenlandse groepen, waaronder de Italiaanse Autostrade belangstelling getoond. De Franse regering wil met de opbrengst steun verlenen aan sectoren die door de aanslagen van 11 september in moeilijkheden zijn geraakt, zoals de luchtvaartbranche. Ook zouden pensioenfondsen ervan moeten profiteren. In 2000 maakte ASF, die ook de beroemde 'autoroute du soleil' exploiteert, een winst van 261,4 miljoen euro op een omzet van 1,8 miljard euro.