Bert Klunders chagrijnen klagen anders

De man op het ziekenhuisbed is een benepen burger, die al gauw een rancuneuze racist wordt. Zodra de verpleger van allochtone afkomst niet reageert op wat hij zegt, voelt hij zich vrij om tegen ons zijn gal te spuien tegen vreemdelingen. En tegen vrouwen. De zijne is anderhalf jaar geleden bij hem weggelopen, nou, blij toe. En homo's, tja, die kunnen niet schaatsen – alleen op muziek. En tegen kinderen. Kinderen zijn het leukst, zegt hij, als je er geen kind aan hebt.

De aanklager is het vierde soloprogramma van de cabaretier en cabaretregisseur Bert Klunder. Klunder is anders dan anderen, want hij schept telkens een nieuw personage – chagrijnige types vaak, die op slome toon hun hart luchten en zichzelf geregeld met hun eigen woorden door de mand laten vallen. Maar aan de rol die hij deze keer speelt, klopt iets niet. Pas nadat hij zich heeft laten kennen als het volkse type dat de wereld met een vies gezicht bekijkt, stelt hij zich voor: hij blijkt officier van justitie te zijn. Zo kan Klunder wel zijn verhaal kloppend krijgen, maar mij kostte het moeite 's mans positie te rijmen met de komische kankeraar die op dat ziekenhuisbed ligt te klagen. Dit is geen personage, maar een vehikel voor het soort korzelige grappen waarin Klunder excelleert. En lang niet zo geloofwaardig als de overspannen schoolmeester en de teleurgestelde pianostemmer uit zijn eerdere voorstellingen.

Dat neemt niet weg dat Klunder opnieuw een groot aantal onverbeterlijke loopjes met de logica neemt. Er moet weer helderheid in het leven komen, roept hij, want met chaos schiet een mens niets op. Hij fulmineert tegen alles wat onverwacht komt en voegt er sussend aan toe: ,,Ik hou heel erg van onverwachte dingen, als ik maar een beetje weet wat ik ongeveer kan verwachten.'' Niemand houdt zich tegenwoordig meer aan de regels: ,,Het betekent niks meer. Alles betekent niks meer.''

Klunders vierde programma moge dan minder gaaf en minder strak geconstrueerd zijn dan de vorige, hij blijft anders dan anderen.

Voorstelling: De aanklager, door Bert Klunder. Regie: Kees Prins. Gezien: 25/1 in De Purmaryn, Purmerend. Tournee t/m 11/5. Inl. 030-2313416 of www.kikproductions.nl

    • Henk van Gelder