BA-scenario geeft KLM zet omhoog

De hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs hadden na een somber einde van de handelsweek voor het weekend vanochtend over nagenoeg de hele linie een opgaande lijn te pakken.

Twee middelgrote fondsen trokken vanochtend de aandacht: KLM en Vopak. De luchtvaartmaatschappij won vanochtend ruim 6 procent tot 14,6 euro, nadat de mogelijke samenwerking tussen British Airways en American Airlines op niets uitgelopen zijn. Daarmee wordt eventuele samenwerking tussen KLM en BA waarschijnlijker. Beleggers anticipeerden hierop door KLM in te kopen.

Over Vopak waren beleggers tegelijkertijd een stuk minder enthousiast. Het aandeel daalde vanochtend met 6,2 procent naar 18,30 euro. De logistiek dienstverlener in de olie- en gasindustrie leverde vanochtend een winstwaarschuwing af. Vopak neemt over 2001 eenmalige lasten van 150 miljoen euro (na belasting), waarvan 125 miljoen euro als buitengewone last wordt beschouwd. Ook maakte de onderneming bekend dat bestuursvoorzitter T. Spoor met onmiddellijke ingang zijn functie neerlegt.

De AEX-index stond tegen het middaguur met 1,1 procent winst op 508 punten. Vooral de technologiefondsen herstelden na een teleurstellend einde van de vorige handelsweek met flinke koersstijgingen. Philips won 2 procent, producent van chipmachines 1,6 procent. Grootste winnaar was Getronics met een koersstijging van 3,6 procent. Ook telecomconcern KPN stond op winst: plus 2,6 procent.

De AEX-index kende vanochtend maar drie verliezers: Wolters-Kluwer, Unilever en Versatel. Uitgever Wolters Kluwer lijkt met het verlies van vanochtend de koerswinsten van eind vorige week te corrigeren. Toen maakte zakenbank Merrill Lynch bekend de media- en uitgeverssector een hogere waardering toe te kennen. Dit resulteerde in koerswinst voor Wolters Kluwer.

Op de grote Europese beurzen heerste vanochtend, net als in Amsterdam, een positieve stemming. Grootste stijgers waren oliemaatschappij BP en het Finse mobiele telefoonconcern Nokia, dat vorige week cijfers bekend maakte.

In Frankfurt werden de gematigd positieve geluiden van de Ifo, de economische barometer van de Duitse economie, met instemming ontvangen. Automobielfabrikant BMW won 2,7 procent na positieve verkoopcijfers.