Ajax koestert minimale zege in Den Bosch

Zonder een moment als een kampioensploeg te spelen wist Ajax gisteren in Den Bosch de koppositie in de eredivisie te handhaven. Het elftal van coach Koeman had tegen FC Den Bosch aan een doelpunt van Van der Meyde genoeg voor de volle winst: 1-0. Dat het publiek verliezer was, kon Ajax weinig deren.

In Den Bosch werd duidelijk dat Koeman zijn ploeg volgens de Amsterdamse huisstijl wil laten spelen: een doelman, vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. Wie had gedacht dat Ajax onder Koeman aanvallend zou voetballen, kwam bedrogen uit. Voor de voormalige verdediger is een gesloten defensie voorlopig prioriteit nummer één. Niet voor niets zijn de verdedigers Chivu en Bergd⊘lmo onder Koeman benoemd tot respectievelijk aanvoerder en vice-aanvoerder van de ploeg.

Vol trots zei Koeman dan ook gisteren dat zijn ploeg dit jaar inclusief twee oefenwedstrijden tijdens een trainingskamp in Portugal geen tegentreffer had hoeven incasseren. Tegen FC Den Bosch gaf Ajax slechts een half kansje aan de tegenstander. Verder dan een schot van Mourad na een klein kwartier spelen kwam de ploeg van trainer Vloet niet.

Ajax mocht de zaakjes achterin op orde hebben, aan aanvallen kwamen de Amsterdammers tegen het behoudend spelende FC Den Bosch nauwelijks toe. Middenvelder Galásek hield zich meer met verdedigen bezig dan met aanvallen. Van der Vaart kon aan de linkerkant van het middenveld nauwelijks het initiatief nemen. En Knopper kon vanaf de rechterkant de aanvallers Wamberto, Van der Meyde en Ibrahimovic niet vrij voor de Bossche doelman zetten.

Vooral het optreden van miljoenenaankoop Ibrahimovic was weer onder de maat. De slungelachtige Zweed kon geen seconde duidelijk maken waarom hij de voorkeur kreeg boven de Griek Machlas. In de 75 minuten dat de nummer negen van Ajax op het veld stond, ging er geen moment dreiging van hem uit. Afgelopen zomer werd Ibrahimovic als een grote belofte naar Amsterdam gehaald. Vooralsnog lijkt het Nederlandse voetbal een tempo te hoog voor de trage Ibrahimovic. Zijn landgenoot Elmander had bij Feyenoord ook meer dan een jaar nodig zich aan te passen aan het niveau van de eredivisie. Het is de vraag of Ibrahimovic die tijd gegund wordt.

Aan het enige doelpunt van Ajax ging een mislukte actie van Ibrahimovic vooraf. De spits leek in scoringspositie te komen, maar verspeelde op de rand van het strafschopgebied bijna de bal. Van der Meyde pikte de bal vervolgens alert op, omspeelde routinier Van der Hoorn en knalde in de veertiende minuut de openingstreffer achter doelman Mampaey.

In de resterende vijf kwartier kwam Ajax niet verder dan schoten van Wamberto, Galásek en opnieuw de uitblinkende Van der Meyde die zijn tegenstander Plum bij vlagen helemaal dol speelde. Ondanks het ontbreken van de geschorste Uneken en geblesseerde Peelen wisten de Brabanders zonder al te veel moeite de schade te beperken.

Voor ruim zesduizend toeschouwers in het troosteloze stadion van Den Bosch voltrok zich een treurig schouwspel. De wedstrijd werd ontsierd door het gedrag van een deel van de aanhang van de thuisclub. In de openingsfase moest Koeman, die onlangs groot nieuws was voor de roddelbladen wegens een vermeende buitenechtelijke affaire, het ontgelden. De coach van Ajax bleef stoïcijns onder de spreekkoren `Laat je vrouw maar in de steek' en `Koeman hoerenloper'. Koeman reageerde koeltjes na afloop: ,,Jammer, maar je kunt het verwachten.''

De goed fluitende scheidsrechter Luinge bleef minder onbewogen onder de verbale geseling die hij in de tweede helft moest ondergaan. Nadat Den Bosch-supporters hem minutenlang hadden uitgemaakt voor onder meer homoseksueel, hoerenjong en jood, dreigde Luinge twintig minuten voor tijd de wedstrijd stil te leggen. De speaker in het stadion wist een einde te maken aan het wangedrag dat de laatste tijd weer steeds hardnekkiger de kop op steekt in de Nederlandse stadions.

In het laatste kwartier was het enige opvallende de terugkeer van Van Halst in het eerste elftal van Ajax. Voor het eerst sinds mei 2000 mocht de door Koeman in genade aangenomen speler opdraven in een competitiewedstrijd van Ajax. Als vervanger voor Knopper moest Van Halst voor nog meer zekerheid achterin zorgen tegen de ploeg die vorig jaar nog in de eerste divisie speelde. Ajax gaf niets meer weg en koesterde de minimale zege.

Veelzeggend was de blijde constatering van Den Bosch-coach Vloet na afloop van de wedstrijd: ,,We zijn niet weggespeeld. En we zijn niet vernederd door Ajax. Dit geeft vertrouwen.'' En zo ging, behalve het publiek, iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

FC Den Bosch

0

Ajax

1

Ruststand 0-1. 14. Van der Meyde 0-1. Schds: Luinge. Tsch: 6.155. Gele kaarten: Mourad (Den Bosch), Van der Vaart, De Cler, Van der Meyde en Didulica (Ajax).