Zoppo

De muzikale voorkeur van de leden van de Amsterdamse groep Zoppo zal zich waarschijnlijk richten op het begin van de jaren negentig. De stijl van groepen als Buffalo Tom, Sebadoh en Sonic Youth is terug te horen in hun gitaarpop, die daardoor een beetje gedateerd klinkt.

Toch is er op deze tweede cd van Zoppo, Les Aumonts, veel te genieten. Bij nadere beluistering blijken de vibrerende gitaren, die een Sonic Youth-achtige indruk geven, te worden begeleid door een diep blubberende didgeridoo, en dat geeft een extra verdieping.

De melodieën zijn in mineur, en worden bijpassend druilerig gezongen. Maar de druilerigheid staat avontuurlijke zanglijnen niet in de weg.

Zanger Cees van Apeldoorn laat zijn stem dwalen, en wordt daarbij trouw begeleid door zijn gitaar. In het mistroostige muziekbeeld dat de groep oproept, lijkt dat een welkome steun. Zoppo weet in de muziek veel te verwerken. De nummers zijn hecht, het geheel troostend, ondanks de melancholie.

Zoppo. Les Aumonts (Transformed Dreams 19-2)